תפילה וברכות

בקשר לברכת המים בתוך הסעודה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

קיצור שולחן ערוך סימן קעד- דין ברכת היין והמים בסעודה. סעיף ה: השותה מים או שאר משקים בתוך הסעודה, אין לו לברך עליהם דחשיבי כבאים מחמת הסעודה לפי שאין דרך לאכול בלא שתייה. ואפילו היה צמא קודם הסעודה. שאין זה דומה לשותה יין בתוך הסעודה (ולא בירך עליו קודם הסעודה) שמברך עליו הגפן, שדוקא ביין מפני חשיבותו הצריכו לו ברכה אף בתוך הסעודה. והרוצה להסתלק מן הספק ישב קודם הסעודה במקום סעודתו, ויברך ברכת שהכל על מים קודם הסעודה, על דעת לשתות בתוך סעודתו, כדי לפטור מה שישתה בתוך הסעודה. אלא שאם אינו צמא לשתות, אין לו לברך שהכל על המים, כיון שהשותה מים שלא לצמאו אינו מברך. ועל כן כשאינו צמא לשתות יברך שהכל על שאר משקאות קלים שיש הנאה בשתייתם, או על סוכר ומיני מתיקה. ומכל מקום כל זה הוא כדי לצאת ידי חובת כל הדיעות, וממדת החסידות, ואינו מעיקר ההלכה. וכבר נהגו אל לכתחילה לשתות מים בתוך סעודה בלא ברכה. (הרשב"א) השאלה היא אם מברכים על המים בסעודה או לא ואם אפשר אני מחפשת את המשפט בתורה המתחיל באות ק ומסתיים באות ל אם יש איזה אתר שאוכל לברר לעוד אנשים. שוב תודה

תשובה

שלום וברכה

הלכה למעשה אין מברכים על מים בתוך הסעודה. לשם ק-ל תהלים פרק קיח (טו) קוֹל רִנָּה וִישׁוּעָה בְּאָהֳלֵי צַדִּיקִים יְמִין יְקֹוָק עֹשָׂה חָיִל: או שיר השירים פרק ה (ה) קַמְתִּי אֲנִי לִפְתֹּחַ לְדוֹדִי וְיָדַי נָטְפוּ מוֹר וְאֶצְבְּעֹתַי מוֹר עֹבֵר עַל כַּפּוֹת הַמַּנְעוּל:

בהצלחה - בנימין שמואלי