שאל את הרב - כללי

אני חומר או רוח?

  • ו' אב התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב, רציתי לשאול, אם תמיד מגדירים את ה'אני' בתור דבר רוחני וכו', איך יכול להיות שיש תרופות פסיכיאטריות שגורמות לבן האדם שינויים במצב הרוח וכדו', הרי ה'אני' אמור להיות דבר רוחני שלא מושפע מחומריות. ולמשל, קראתי שאדם שסובל מפחד-קהל המוח שלו מפריש חומרים שגורמים לו להזיע ולפחד. אם הוא ילמד להתגבר על הפחד הזה המוח שלו ילמד לווסת את הפרשת החומרים הללו ולמתן את תגובת השרשרת הזאת. מכל מקום זאת דוגמה מצוינת שמלמדת שמה שאדם מרגיש בהיבט התודעתי, הוא בעצם נגזר של תהליכים כימיים במוח. ואני לתומי ידעתי עד היום שהגוף הוא ה''משקפיים'' של ה'אני'. והיישות היא משהו שנפרד ממנו. תודה רבה!

תשובה

לכבוד השואל,

כפי שהבנתי מרבי במוסר, הר5ב שלמה וולבה ז"ל, הגדרת ה"אני" היינו דוקא בשילוב של הגוף והנשמה ביחד.

לכן יתכן שמצב הרוח ג"כ נשפע על ידי שינויים בכלי הגשמי.

בברכה,

רב נחום