שאל את הרב - כללי

סיום מסכת

  • ה' אב התשע"ה

שאלה

1. האם אני יכול לעשות סיום מסכת לבד ובלי לעשות סעודת מצווה? 2. האם יש היתר לתימנים לאכול בשר בתשעת הימים?

תשובה

לכבוד השואל,

1. מותר, אמנם ראוי ליטול ידים ולעשות איזה פעולה לכבוד הסיום, וכדאי' בגמרא: "אמר אביי: תיתי לי, דכי חזינא צורבא מרבנן דשלים מסכתיה עבידנא יומא טבא לרבנן. (שבת דף קיח: )

2. את זה מצאתי ב"הלכה יומית" מפסקי הרב עובדיה יוסף ז"ל:

"מנהג אחינו בני תימן, בכל ארצות תימן, שלא היו נמנעים מאכילת בשר ושתיית יין, אלא בסעודה מפסקת של ערב תשעה באב, שכן הוא עיקר דין התלמוד. אולם עתה שזכו לעלות לארץ ישראל, וכאן המנהג פשוט להחמיר בזה בכל תשעת הימים, כתב מרן רבינו עובדיה יוסף זצוק"ל, שעליהם לנהוג בזה כמנהג ארץ ישראל, ואסור לפרוץ גדר בזה, ובפרט שכאן ניכר יותר ענין החורבן, שרואים עין בעין מקום חורבן הבית, ואז בודאי שייך יותר לנהוג איסור בדבר. (חזון עובדיה עמוד קע)."

בברכה,

רב נחום