הלכות לתשעה באב

  • ד' אב התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב יש לי כמה שאלות: 1. בתפילת 18 שעושים עושה שלום במרומיו משתחוים לצד שמאל ואז ימין או ההפך? 2. בלילה של צום תשעה באב האם אומרים ווידוי בקריאת שמע שעל המיטה? 3.האם מותר לעשן בצום? 4. האם מותר להניח תפילין בצום? 5.האם מותר לקרוא תהילים בצום? 6. בתפילת 18 מה צריך להוסיף בקריאה בצום? יש 2 יש את "עננו אבינו ענינו..." שלפני רפאנו ה ונרפא ויש אותו הדבר אבל לפני הקטע כי אתה שומע תפילת כל פה. איזה מהם צריך לקרוא? 7.האם אפשר להגיד שירת הים בצום? 8. השנה הצום יוצא במוצאי שבת האם בסעודה 3 שהיא סעודה מפסקת צריך לאכול אותה על הריצפה?? או שלא, בגלל שזה עדיין נחשב שבת...? 9. המנהג לאכול על הריצפה בסעודה מפסקת זה הלכה כחובה או לא חובה לעשות את זה? תודהה

תשובה

שלום וברכה

1. אכן קודם שמאל ואחר כך ימין.

2. אומרים.

3. יש אוסרים ויש הסבורים שבצנעא ניתן להקל.

4. חובה להניח תפילין אף בתשעה באב אלא שבני אשכנז מניחים את התפילין רק במנחה והספרדים בארץ ישראל מניחים תפילין כרגיל.

5. אין לקרוא תהילים בתשעה באב.

6. רק במנחה מוסיפים את הענינו בשמוע תפילה. החזן אומר את התפילה הזו לפני ברכת רפאינו. כמו כן מוסיפים תפילת נחם בברכת בונה ירושלים

7. כן.

8. אוכלים סעודה שלישית כרגיל על השולח ולא יושבים על הארץ עד צאת הכוכבים.

9. בשאר השנים חובה לשבת על הארץ.