נשים

תספורת אצל האשה

  • ג' אב התשע"ה

שאלה

לגבי מסורת בבתי החסידים נהוג שאשה מסירה את שערותיה. מדוע האם זו חומרה או מצווה או יש לזה מקור אחר? האם אשה שנולדה לבית חסידי חייבת בזה ?

תשובה

שלום וברכה

זו חומרא גדולה שיש לה מקור גדול בקבלה ובהלכה והיתה נהוגה אצל רוב האשכנזים במשך מאות שנים וכן אצל רבים מבני ספרד.

מי שהיא מבנות החסידים בוודאי חלילה לה להקל בדבר ולבטל מנהג קדוש זה

הדברים מבוארים בהרחבה בספר משנה הלכות חלק יג סימן קמב

והנה נתבאר שאין הדבר ענין של איזה אנשים ואיזה חסידות אלא דבר זה הונהג מרבותינו לאחר שהפסיקו הבתולות לטבול והיה זה מנהג בכלל ישראל עכ"פ בני אשכנז וכנראה שתפס זה למנהג פשוט מרבותינו ז"ל ומה שראינו הרבה מקילין בזה כהיום הוא מפני ההשכלה הוא שקלקלה בכמה מקומות ושינו את המקובל בכמה ענינים כידוע אבל בנות ישראל הצניעות והכשרות אכתי מחזיקים מנהג רבותיהם ואבותיהם ואל תטוש תורת אמך. ובספרי משנ"ה מהד"ת ח"ב יו"ד סי' צ"ה הארכתי קצת והגם שיש להאריך עוד מ"מ אין הז"ג כעת.
דושה"ט בלב ונפש, מנשה הקטן

שו"ת דברי יציב חלק אבן העזר סימן לח

במ"ש שאינה רוצה לגלח השערות הקטנות [האם יסכים להשידוך].

הנה הדבר ידוע שכבר קבלו אבותינו בני אשכנז עליהם שהנשים יגלחו כל שער ראשן אפילו שערות הקטנות. ולפי הידוע לי הוא מתקנת ארבע ארצות, ועוד מקודם, משום מיגדר מילתא. ומלבד חשש האיסור דפריעת ראש ישנם גם חששות רבות בטבילה עם שערות.

והנה מבואר ברמב"ן פרק מקום שנהגו דמנהג שנהגו בתורת סייג למצוה שהחמירו על עצמן אין מתירין להן.

ושם באות ח' הביא ממהרשד"ם יו"ד סי' מ' שאפילו להחולקים על הרמב"ן וס"ל דיכול להתיר להם, זה דוקא כשבאו האבות בעצמן להתיר להן אבל להבנים אין מתירין, וראיה ממעשה דבני בישן עיין שם. ואף שהפר"ח שם גמגם בזה וס"ל דע"י חרטה יכולים להתיר להם, מ"מ נ"ל דזה דוקא כשהצבור כולו באו לשאול על הקבלה, אבל ליחיד בודאי אין מתירין.

בברכה, אשמח לסייע עוד,