שבת

צחצוח שיניים בשבת.

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום לכבוד הרב. האם מותר לצחצח שיניים בשבת שמעתי שכן אבל עם מגבלות

תשובה

שלום וברכה

צחצוח שיניים בשבת, הרבה פוסקים אסרו בהחלט, [ראה שו"ת אגרות משה או"ח ח"א סימן קיב, מנחת יצחק ח"ג סימן מח, ציץ אליעזר ח"ז סימן ל, ועוד]. אולם הכרעתו של מרן רבי עובדיה יוסף שליט"א בספרו יביע אומר (ח"ד או"ח סימן ל) הוא בלשון הזה:

א. מורם מכל האמור, שמותר לפי הדין להשתמש במשחת שינים בשבת, ואין בזה לא משום ממרח, ולא משום נולד, ולא משום רפואה בשבת. ואפי` לאלו הנוהגים איסור ברחיצה בסבון בשבת, במשחת שינים מותר. ב. אולם זה דווקא לאלה שהורגלו בכך, ואין חשש ודאי שיוציאו דם מהשינים או החניכים בעת שפשופם במברשת. אבל לאלה שלא הורגלו בכך וכמעט ברור שיצא דם, יש לאסור להם.

והכל לפי מה שהוא אדם, וכל אחד יודע בעצמו, שאם רק לפעמים יוצא ממנו דם כל שאין זה בגדר ודאי מותר להשתמש במשחת שינים ע"י מברשת. ומיהו נכון להחמיר לייחד מברשת שינים לשבת. ג. אך יש להיזהר שלא לרחוץ המברשת אחר כלותו לשפשף בה שיניו. ד. וכל זה לאדם המצטער בהימנעו לשפשף שיניו בשבת במשחת שינים כמעשהו בחול. אבל מי שיכול להימנע מזה בשבת ולא יגרום לו צער כלל טוב לו שיחמיר בדבר. ועליו תבוא ברכת טוב. עד כאן לשונו.

פורים שמח – מנשה ישראל