תפילה וברכות

תפילות, מי כתב אותם?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

כבוד הרב שלו רב, אני חוזרת בתשובה ושמתי לב שכתוב : בתפילת שחרית "...להתפלל תפילת שחרית שתיקן אברהם אבינו", בתפילת מנחה "...להתפלל תפילת שחרית שתיקן יצחק אבינו" ובתפילת ערבית "...להתפלל תפילת שחרית שתיקן יעקוב אבינו". ואני לא ממש מבינה כי בתפילות קוראים על יציאת מצרים וכו` אך כל זה קרה כשאבותינו כבר לא היו בחיים, אז מי כתב את התפילות וגם, בעמידה של מנחה של שבת, כתוב "יום מנוחה וקדושה לעמל נתת. אברהם יגל, יצחק ירנן, יעקב ובניו ינוחו בו". הרי כשה` נתן למשה רבנו את 10 הדברות, עליהן היה כתוב שמירת שבת ולא לפני (עד כמה שאני יודעת), אז איך זה שכתוב שיעקב ובניו ינוחו בו, כי יעקב אבינו כבר לא היה בחיים כשלכתבו 10 הדברות. אשמח להבהרה תודה עמנואל

תשובה

שלום וברכה

א. זמני התפילות תיקנו האבות, שקבעו לעצמם זמן קבוע להתפל בכל בוקר ויצחק הוסיף להתפלל באופן קבוע בכל יום לפנות ערב, ויעקב תיקן להתפלל בכל ערב, ועדיין לא היה נוסח להתפלל, אלא כל אחד יכול היה להתפלל לפי העולה על ליבו, ואנשי כנסת הגדולה תיקנו את הנוסח שיש בידינו היום.

ב. אבותינו שמרו את כל התורה כולה עד שלא ניתנה, ובכל הדורות היה מי ששמר את השבת, וכמבואר בדברי חכמים בהרחבה, וכמו שכתב באור החיים על בראשית פרק ב פסוק ג ויש לך לדעת כי מיום ברא אלוהים אדם לא חסר העולם דבר המעמיד צדיק יסוד עולם שהוא שומר שבת, כי אדם שומר שבת היה ע"ה (מדרש תהלים צב) ואחריו קם שת בנו כי הוא היה צדיק גמור, ואחריו כמה צדיקים וכשזה נופל כבר בא השמש שומר שבת מתושלח וכו` נח שם אברהם וכו`, ומשם לא פסקה שמירת שבת מישראל ואפילו במצרים היו שומרי שבתות כמאמרם ז"ל ונכון: עכ"ל