תפילה וברכות

ברכה אחרונה על בריה שלמה

  • כ"ט תמוז התשע"ה

שאלה

בס"ד,

שלום, מה מברכים על בוטן אחד שנאכל בשלמותו? ידוע לי שברכה ראשונה אדמה. אבל האם צריך לברך מיד ברכה אחרונה? כי הבוטן נאכל בשלמותו (לא נגיסות)... אולי זו בריה שלמה?

אשמח לתשובתכם במהרה.

יום טוב רונית

תשובה

שלום רב,

1. נכון להיזהר שלא לאכול בוטן אחד שלם, כי יש צד שצריך לברך ברכה אחרונה על בריה שלמה גם אם היא פחותה משיעור כזית (שלחן ערוך אורח חיים סימן רי סעיף א, משנה ברורה סק"ה, שו"ת יביע אומר חלק ח' חלק אורח חיים סימן כה שאלה ג', וחזון עובדיה ברכות עמוד ערב סעיף ד. וע"ע קובץ מבית לוי חלק ט"ו עמוד כ סק"ד בשם הגר"ש וואזנר זצ"ל שבוטן שלם יש לו דין בריה).

2. כדי לא להיכנס לספק זה - העצה היא לאכול חצי אחד של הבוטן ולבלוע, ואחר כך לאכול את החצי השני (בן איש חי שנה א' פרשת מטות סעיף ה, ברכת הבית שער ט"ז סק"י, וזאת הברכה עמוד 54 בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל, ואור לציון חלק ב' פרק יד תשובה כח).

3. מי שלא עשה כנ"ל ואכל בוטן שלם בבת אחת, אין לו לברך ברכה אחרונה, כי ספק ברכות להקל (משנה ברורה סימן רטו סק"כ).

בברכה,

הלל מאירס