שאל את הרב - כללי

שאלת ריכוז והבנה.

  • כ"ח תמוז התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב, לפני שנתיים חזרתי בתשובה, ורצוני לעשות תשובה שלמה ובלי נדר להגיע לגדולות ככל האפשר, אבל בידי "מחסום" קל שמקשה עליי את לימודיי, מאוד קשה לי לזכור ולהבין את לימודיי, אני באמת מנסה מה שנקרא "לחרוש", לשנן ולהבין אבל ברוב המקרים קורה לי שברגע האמת בעת שאלה בפני חכם אני עונה תשובות לא נכונות ומעבר לכך שזה קצת בעיה (אם חוזר בתשובה ישאל שאלה וחלילה אטעה אותו ואביא אותו לידי טעות), זה גם מעט מתסכל, ידוע לי שבן אדם שמתקשה בלימודיו מקבל שכר גדול יותר על כך, אבל אשמח לדעת עם יש סגולות או דרכים שבהם אפשר להעזר כדי להתגבר על ה"מחסום" הזה. (חשוב לי לציין שאני מאוד מקפיד על הנהגות מהקבלה בעיקר מיוסף חיים "הבן איש חי" כגון לא להוריד וללבוש בגדים יחד, לא לשים רגל שמאל על ימין וכו' שידועים בתור "סגולות" נגד שכחה.

תשובה

לכבוד השואל,

עצה מתוך הגמרא: (עירובין נד:), לחזור על מה שלומד ארבע פעמים.

בברכה,

רב נחום