שאל את הרב - כללי

האם על סמך האמור בתוכן אפשר להפר את תורת משה

  • כ"ו תמוז התשע"ה

שאלה

האם על סמך הנכתב להלן ניתן להפר את תורת משה? אדני ציווה לא לכתוב את התורה שבעל פה (המשניות)אנו למדים זאות מהפסוקים (שמות לד. כז. )על פי הדברים האלה כרתי אתך ברית ואת ישראל. ומהפסוק (דברים יז. יא)על פי התורה אשר יורוך וכ"ו. מלמד שדברים שבעל פה אין אתה רשאי לכתוב. http://www.daat.ac.il/mishpat-ivri/skirot/244-2.htm ראו בקישור זה בהרחבה. איסור כתיבת התורה הוא מהתורה על פי דבר אדני. עד אשר רבי יהודה הנשיא החליט להפר מצוות אדני זו שמא תשכח תורה מישראל. ונישען על הפסוק של דוד המלך (תהילים קיט, קכז.) עת לעשות לאדני הפרו תורתך, שפירושו כאשר באה לידך מצווה חשובה, הכרוכה בהפרת מצווה פחות חשובה. ניתן להפר את המצווה הפחות חשובה.ואז רבי יהודה הנשיא עשה מעשה וכתב את כל המשניות שהיו ידועות לתנאים בעל פה מפי אדני למשה שהעביר ליהשוע ויהשוע העביר למלכים ומלכים לנביאים ונביאים לכנסת הגדולה וכנסת הגדולה לתנאים. והכל עד ליהודה הנשיא עבר בעל פה. מהפסוק עת לעשות לאדני הפרו תורתך אנו למדים שמצוות האותיות שיוצאות בצירוף הם מצווה הכי חשובה שהיא המקור לכתיבת התורה והמצוות. והמקור הזה הוא החשוב ביותר יותר מכל מצוות משה ועל פיו ניתן לנו רשות להפר את דת משה. כי האותיות הם שער לתורה. ושער זה הוא בדרגה נעלה ביותר מדת משה. שההיתה נעולה עד אשר מצאנו כאן מהצירופים את השער שהיה נעול. ומכאן בצירופים דת משה מתכפרת. להלן הצירופי המשפט המקורים שמהם יצא הגילוי. (תהילים קי"ט קכ"ז) עת לעשות לאדני הפרו תורתך= =דע לך שפת האותיות שער לתורה=(מלמד שכל דת משה מקורה משער המקור הזה)=לשער אותיות כפרת דת נעולה=)מלמד ששער האותיות עולה בדרגת חשיבותה של דת משה שההיתה נעולה , וכאן פתחנו את המנעול על ידי משפטי המקור האלה היוצאים בצירופים)=עת שער אותיות להפר לנו דתך=(מלמד שהעת של שער האותיות הגיע כאן כדי שנוכל להפר את דתו של משה) כתיבת התורה שבעל-פה - איסור שהפך למצווה / מיכאל ויגודה

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

לא הבנתי מה בדיוק השאלה.
הקב"ה הרי "קורא כל הדורות מראש", וידע שיגיע יום שבו יכתבו את התורה שבעל פה, ולכן כתב דוד המלך בנבואה "עת לעשות לה'" - בתורת נבואה על התורה שבעל פה שעתידה להיכתב.

בברכה,
דניאל בלס