שאל את הרב - כללי

פדיון בן לאחר הפלה

  • ט"ז תמוז התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב לפני שבועים נולד לנו בן ואנו לא בטוחים אם יש לבצע פדיון. שנה שעברה ב 3/7 גילינו שאישתי בהריון. ב 10/7 הרופא אמר שההריון לא מתפתח (הבתא לא עלה) ושיש לבצע הפלה וכבר למחרת שמו לאישתי כדור שביצע את ההפלה. אנו מאמינים שגילינו את ההריון בשבוע ה 4 בדיוק! (בימים שהייתה אמורה לקבל מחזור) יש לציין שכאשר נסענו לבית החולים לבצע את ההפלה לאישתי כבר היה דימום והרופאים אמרו שכנראה הגוף התחיל לבצע לבד את ההפלה. בברכה.

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור במענה.

ככל שההפלה הראשונה אירע בוולד שפחות מארבעים יום, אינו נחשב לנפל שפוטר את הבא אחריו מפדיון הבן.

ובלשון הגמרא, אין ההפלה הראשונה כזו נחשבת אלא כ"מיא בעלמא".

ולכן ב"לידה" הראשונה  צריך לערוך פדיון כרגיל (עם ברכה) .

[וכל זה אמור אם הבנתי את הפרטים נכון ממכתבך:

1. שגילוי ההריון הראשון שאירע ב3-7 היה בשבוע 4 (שזה לפי הרופאים אשר סופרים מהתחלת המחזור האחרון); אשר לפי ההלכה זהו נחשב רק כבערך 12 יום אחרי כן, כי סופרים מזמן הטבילה.

ונמצא לפי זה שבזמן גילוי ההריון, היה גילו של ההריון בערך 16-18 ימים.

2. שאח"כ ב10-7 (ולמחרתו ב11-7) התחילה אשתך לקחת כדורים כדי להביא את ההפלה - שאז היה בסביבות 23-25 ימים לגיל ההריון.

3. שאח"כ התחיל ההפלה להתבצע מעצמה (לא ברור מן המכתב באיזה יום אירע).

אז אם זה לא אירע יותר מ14 ימים אחרי שהתחילה אשתך לקחת את הכדורים, אז יש לשער שהולד לא הגיע כלל לגיל ארבעים יום, ואין כאן ספק שצריכים לעשות פדיון הבן על הבא אחריו כרגיל.]

בברכה, ובמזל טוב,

רב נחום