שאל את הרב - כללי

מגבעת/כובע בתפילה,בגדים קצרים?

  • ט"ז תמוז התשע"ה

שאלה

שלום.אני בן 13 ובישיבה שלי מתפללים כולם על חולצה קצרה. קודם כל זה מותר להתפלל בבגדים קצרים? שכן לפי דעתי הייתי מגיע לפני מלך בחולצה לבנה ארוכה.ז"א שאני חייב בתפילה בחולצה לבנה ארוכה בישיבה שלי(זה יכול להיות קצת מבייש )? 2.אני נוהג כמנהג הספרדים אז אני צריך גם ללכת כל היום עם חליפה וכובע?ולמה בכלל חובשים כובע? 3.אם כן אז גם בישיבה שלי?

תשובה

לכבוד השואל היקר,

אשריך שאתה רוצה לדקדק ולהדר בלבושך בבואך לעמוד לפני ממ"ה הקב"ה!

אמנם אין אתה מחויייב ליכנס משום כך, למצב שבו אתה מתבייש כיחיד מול כולם. וכבר אמרו חז"ל במסכת דרך ארץ זוטא, שאין לשנות בדוקא ממה שכולם מסביב עושים [כאשר אין איסור בדבר].

ובנוגע לחולצה ארוכה, מעיקר הדין מותר חולצה קצרה אם כך הוא מנהג אנשי המקום לעמוד לפני מלך ושרים.

לכן נראה לייעץ לך, שכשאתה נמצא בישיבה בין הבחורים, ראוי שתעשה כמו כולם.  וכשיבוא הזמן ויגיע היום שאתה תוכל להדר בדבר כשאיפת לבך בלי שום בושה, וישנם גם בחורים אחרים שמהדרים, אז תקפיד.

ענין כובע מראה על עיטור (הנזכר בגמרא דברכות נא.), שעל ידי כובע אנחנו מקיימים את הכיסוי המיוחד שעשו לכבוד הברכות  של ברכת המזון בזמן הגמרא. ועניינו שראוי להתלבש במיוחד לכבוד ברכת המזון ולתפלת שמונה עשרה, וכנזכר במשנה ברורה סימן קפג ס"ק יא.

ואסיים בברכה, שתזכה יום אחד למלא את כל שאיפותיך הטהורות לתורה ולעבודת השם ולקיום המצוות, ושתצמח באופן שתוכל להשפיע לטוב גם על עוד הרבה יהודים.

בברכה,

רב נחום