שאל את הרב - כללי

האם מותר להעיר לאדם שפוגע בי או שעלי לשתוק ולהאמין שהכל מאית

  • ה' תמוז התשע"ה

שאלה

שלום הרב אנחנו כידוע צריכים להאמין שהכל משמים וכל מה שהשם עושה לנו הכל לטובה. השאלה שלי,אם אנחנו מאמינים שכשפלוני עושה לנו רע זה בשליחות הקב"ה אז לא נצטרך להעיר לו לכעוס עליו וכו ומאידך כן יש מצוה להוכיח. מה שגם אם מישהו מכה אותנו פעם אחרי פעם ,לא נעיר לו?לפחות שיהיה מודע לפגיעותיו,ואם נעשה כן לא נחשב לקטני אמנה? אשמח לפירוט תודה מראש!

תשובה

לכבוד השואלת,

שאלתך נוגע לענין של בטחון מול השתדלות, אשר מבואר בספרי קודש שאנחנו חייבים בשניהם.

כמו כן, אנחנו מאימינים שהכל מהקב"ה, וכל מה שנעשה שאינו ברשות בעל בחירה הוא מאיתו יתברך; אבל מה שהוא ברשות בעל בחירה, יש לנו להסתכל על זה ששינוי הדבר הוא בכוחינו ויכולתינו, ולכן יש לאדם להשתדל על פרנסתו ולשמור על רכושו.

כמו כן, אם מישהוא הרע לזולת, יש לנו מצות תוכחה, וכמובן שחייב הנפגע להגיב ולהודיע למי שציערו על העבירה שעשה, ואין בזה משום חוסר באמונה.

בברכה,

רב נחום