שאל את הרב - כללי

עורך דין

  • ד' תמוז התשע"ה

שאלה

מה הכוונה במשנה שכתוב אל תעשו עצמכם כעורכי הדיינין? האם זה אומר שאסור ללמוד משפטים ולהיות עורך דין? מה הכוונה שאומרים "הטוב שברופאים לגהינום"? הרופאים מצילים חיים, האם הם רשעים?

תשובה

לכבוד השואל,

במשנה אבות פרק א-ח פירש הרב עובדיה מברטנורה ז"ל :

"כאותן אנשים שעורכים ומסדרים טענות בעלי הדין  לפני הדיינים. שאסור לאדם לגלות דינו לאחד מבעלי הדין ולומר לו עשה כך  בשביל שתזכה בדינך, ואע"פ שיודע שהדין עמו." - כי בדין תורה הטוען והנטען טוענים לעצמם.

אבל אין זה נוגעי למי שנעשה "עורך דין" היום לטעון בבית משפט חילוני, בתחומים כאלו שניתן על פי ההלכה להיות עורך דין.

טוב שברופאים לגיהינום" - עיין שם בפירוש המהרש"א, שכוונת המאמר לא על רופא כשר והגון אלא על רופא החושב את עצמו לטוב ולמומחה שברופאים שאין כמוהו; שעקב כך הוא סומך על ידיעותיו ואינו מתייעץ עם חבריו הרופאים, ואף אינו מעיין היטב בספרי הרפואה, גם כשיש לו ספק במצב. רופא כזה מעותד לגהינום, כי קרוב לוודאי שיטעה ויהרוג נפשות , רחמנא ליצלן.

בברכה,

רב נחום