האם מותר להיות קוסם?

  • ד' תמוז התשע"ה

שאלה

שלום, אני הולך אחרי דרכיו של הרב עובדיה עליו השלום. מקצועי מפעיל ימי הולדת ועושה טריקים של קוסמות לילדים. אחרי המופע אני אומר להם שזה מהירות ידיים, האם אני יכול להמשיך ככה? כי אני יודע שהרב עובדיה מחמיר? תודה!!!

תשובה

שלום רב,

אמנם יש פוסקים שמקילים/נוטים להקל לקוסם לעשות קסמים אם מודיע מראש שאין לו שום כוחות עליונים, אלא שיש לו חכמה ותחבולה מסוימת, וכל אחד יכול ללמוד לעשותה, וכל שכן אם הוא מראה לצופים דוגמא איך עובד אחד מהקסמים (ראה שו"ת דברי יציב חלק יורה דעה חלק א' סימן נז, שו"ת תשובות והנהגות חלק א' סימן תנה, שו"ת דברות אליהו חלק ו' סימן סב, שו"ת דברי דוד חלק ד' חלק יורה דעה סימן מא, אשרי האיש חלק יורה דעה חלק א' פרק י סעיף כז, שלחן ערוך המקוצר חלק ד' עמוד תי סעיף ג והערה ט, שלהי דקייטא סימן טו, וקובץ אור ישראל גליון לו עמוד קמא. וע"ע שו"ת אגרות משה חלק ח' חלק יורה דעה סימן יג אות א, שו"ת בצל החכמה חלק ד' סימן יג, וספר קב ונקי סימן רעג).

אולם לפי דעת הגר"ע יוסף זצ"ל יש איסור להיות קוסם, ולפי דעתו לא מועיל לומר לרואים שמדובר רק בזריזות ידיים, אלא בכל אופן אסור (ראה שו"ת יביע אומר חלק ה' חלק יורה דעה סימן יד, שו"ת יחוה דעת חלק ג' סימן סח, טבעת המלך עמודים כא-כב, חזון עובדיה שבת חלק ג' עמודים תק-תקא, ופורים עמוד רא, ובמה שהביא בשמו בספר שלחן יוסף עמוד קו סעיף סח. וכן דעת הגר"ש וואזנר זצ"ל בשו"ת שבט הלוי חלק ה' סימן קכט אות א, והגרפ"א פאלק זצ"ל בשו"ת מחזה אליהו חלק ג' סימן עד לאסור בזה. וכן ע"ע שו"ת ודרשת וחקרת חלק א' חלק יורה דעה סימן כג שמחמיר בזה).

בהצלחה רבה,

הלל מאירס