תורה ומדע

שקיעת השמש

  • כ"ט סיון התשע"ה

שאלה

בס"ד. שלום כבוד הרב. ידוע לכל כי השמש לא באמת "שוקעת", אלא כדור הארץ הוא זה שמסתובב ויוצר את אשליה זאת. מדוע נבחרה דוקא מילה זאת על מנת להגדיר היעלמותה של השמש מעיננו מדי יום?

תשובה

שלום וברכה,

השמש שוקעת במערב אל תוך הים, ומכאן נוצר הביטוי "שוקעת" - בדומה לספינה טובעת או לוויתן אשר שוקע לו אל מצולות הים. זהו ביטוי מטאפורי שמייצג את הסתרתה של השמש מעבר לקו האופק של הים.

מכל מקום, השימוש במילים כמו "שוקעת" ו"זורחת" לגבי השמש, מייצגות את הפרספקטיבה האנושית, וגם את חשיבות הצופה (אפקט המתואר בתורת היחסות של איינשטיין). ולכן השימוש בביטויים אלו הוא ליגיטימי גם מבחינה מדעית.

שלך בברכה,
דניאל בלס