אמונה

קיום הבורא

  • כ"ז סיון התשע"ה

שאלה

הבאתי כאן את ההוכחות הידועות לי לקיום הבורא ואת השאלות שלי עליהם אשמח לתשובה ברורה. תודה מראש. לוגי: בפשטות ההוכחה היא כי לפי חוקי הטבע דבר לא יכול להיווצר בלי שמישהו יצר אותו וא"כ מוכח שיש אלוקים שיצר את הבריאה. אבל על זה נשאלת השאלה מי יצר את הבורא הרי כדי שהוא יווצר גם צריך שמישהו ייצור אותו? ועל זה מתרצים שרק יצירה צריכה יוצר אבל הבורא לא נוצר אלא היה קיים תמיד ולכן הוא לא צריך יוצר. אבל לכאורה גם אם הוא לא יצירה הוא קיום לא מובן בשכל שלנו, איך שייך קיום שאין לו יוצר, אם כך איך הוא קיים? כך שבעצם התירוץ הזה אומר שיש חוקים שאנחנו לא מכירים והם קיימים מעבר להגיון שלנו. וא"כ אולי שייך גם יצירה (קיום שלא היה תמיד) שיהיה קיים בלי יוצר אע"פ שלא מצאנו כזה דבר בתוך העולם, כמו שלא מצאנו את הקיום התמידי ואעפ"כ אנחנו אומרים שהוא שייך. ואפילו אם נניח שזה שמצאנו שבתוך העולם תמיד ליצירה יש יוצר זה מכריח שהחוק בעולם הוא שזה הדרך היחידה שיווצר דבר, עדיין אפשרי שזה חוק בתוך העולם אבל ביצירת העולם עצמו לא היה כבילה לחוק הזה (אלא החוק הזה הוא חלק מצורת היצירה של העולם שהוא נוצר כך שלא יהיה אפשר שיווצר בו דבר בלי יוצר) וא"כ אולי העולם נוצר לבד אע"פ שאנחנו לא מבינים איך דבר כזה אפשרי כמו ששייך קיום שלא נוצר? [ואם נשאל מה הסבירות שיווצר דבר כזה אדיר ומתוחכם לבד, נשאל גם עוד יותר על הצד שיש בורא איך קיים כזה דבר אדיר בלי שמישהו יצר אותו, אלא רואים שאע"פ שאנחנו לא מבינים איך, שייך שיהיה קיום מאוד מתוחכם בלי שמישהו יצר אותו וא"כ אפשרי שדבר מתוחכם כמו העולם יווצר לבד. בנוסף לזה אפילו לו יצוייר שההיווצרות היתה מקרית וא"כ הסיכויים להיווצרות כזה דבר מתוחכם כמו העולם היא אחד למליארד או להרבה יותר, אנחנו מדברים על יצירת העולם כלומר לפני שעוד היה זמן וא"כ יכול להיות שבאמת היה מליארדי יצירות של עולמות עד שהאחד הזה נוצר כך שיכול להיות באמת שהעולם הזה הוא האחד שנוצר במקריות בצורה מושלמת מתוך מספר הזוי של עולמות (שאותם אנחנו לא רואים כי אנחנו לא יכולים לצאת מגבולות העולם שלנו)] ואפילו אם נניח שמוכרח שתמיד לכל יצירה יש יוצר גם לפני יצירת העולם מי אמר שהעולם נוצר? אולי העולם הוא זה שהיה קיים תמיד (שבזה ודאי הסכמנו שקיום תמידי אפילו מתוחכם לא צריך יוצר) ואע"פ שאולי יש הוכחות שהעולם לא קיים יותר מ6000 שנה אולי העולם נוצר כך שיתחדש במחזוריות כל 6000 שנה ובה כל החיים נמחקים ונוצרים חדשים כמו אדם וחווה וכך העולם מתפתח מחדש בלי לדעת על המחזור הקודם וכיוון שאין מי ששרד מהמחזור הקודם הדבר לא ידוע (ואע"פ שזה תיאוריה שנראית הזויה, אם מעולם לא היינו רואים שמש היינו חושבים שזה הזוי באותה מידה). ואפילו אם נניח שהעולם עצמו לא היה קיים תמיד אולי הוא חלק ממשהו תמידי לדוגמא יש יקום תמידי שבמהותו יוצר עולמות והעולם שלנו הוא יצירה שלו, במילים אחרות מי אמר שהעולם נוצר ע"י תודעה אולי הוא נוצר כחלק ממערכת של קיום תמידי ללא תודעה? וא"כ אין בורא עם תודעה. [נ.ב. גם אם נחליט שבאמת אין הוכחה לוגית לקיום הבורא אלא זה מוכח רק מהתורה, עדיין קשה שבתורה עצמה כתוב שאברהם אבינו הבין לבד שיש בורא בצורה לוגית כך שא"א לומר שאין הוכחה לוגית (אע"פ שאם יש הוכחה מהתורה זה מוכיח שיש בורא רק שנשאר בשאלה מה ההוכחה הלוגית)]. בס"ד תורה והר סיני: בפשטות ההוכחה מהתורה והר סיני שיש בורא היא (גם מזה שהתורה זה ספר מתוחכם שצריך חוכמה אדירה בשביל לכתוב אותו אבל זה לא ראייה כי ניתן לומר שמישהו מאוד חכם כתב את התורה, במיוחד שניתן לומר שאורך החיים פעם היה ארוך מאוד כך שאדם חכם מאוד ברמה של שלמה המלך או יותר שיש לו מאה שנה או יותר לכתוב את זה ולערוך את זה יצליח לכתוב ספר כזה. כך שעיקר הראייה היא) שאם הסיפור מזויף למה אנשים הסכימו לקבל את זה באותה תקופה שבה הסיפורים היו אמורים לקרות, ואם זה אמיתי וא”כ כל הניסים ובעיקר מעמד הר סיני קרו זה מוכיח שיש בורא. ולכאורה ניתן להסביר שאדם חכם מאוד כתב את התורה (כפי שהזכרנו) ונתן אותה כמה מאות שנים אחרי הסיפורים של הניסים שקרו בה וביחד עם אותו דור הוא הסביר להם את מטרת כל המצוות ואת התועלת שבקיומם ואת הסיבה שהזכיר ניסים שלא קרו (לדוגמא כדי להפקיע טענות שהתורה מומצאת ע"י אדם) (ניתן לומר שזה קרה בעקבות אסון כלשהו שקרה מחוסר מוסריות מה שגרם לאנשים לפחד בשביל הדורות הבאים ולכן הסכימו לכזאת תוכנית) והם התחילו לקיים בעצמם את המצוות ואמרו לילדים שלהם שהכל אמת וכך התחילה המסורת. ואע"פ שניתן לומר שא"א לעשות כזאת תוכנית על מאות אלפי אנשים כי יהיו כמה שיגלו לילדים שלהם ניתן לומר כמו שהזכרנו שקרה אסון שגרם לאנשים לפחד מלהגיד לבנים שלהם את האמת מחשש שיפסיקו לקיים את המצוות ויחזור כזה אסון. ואפילו אם נאמר שהיו כמה שאמרו את זה לבנים שלהם, יכול להיות שגילו את זה והרגו אותם ככופרים או שפיחדו לגלות את זה לילדים מחשש שיפלטו את זה ויהרגו אותם. ואפילו אם נאמר שהיו כמה שסיפרו לבנים שלהם כיון שהם היו בתוך סביבה שקיבלה את זה כאמת מוחלטת הדעות האלה נשכחו (במיוחד אם לא יכלו לומר אותם בקול) במשך השנים. וכדי לחזק את זה ניתן להוסיף שאולי באותה תקופה לא היו שם כמה מאות אלפים אלא רק כמה אלפים ואע"פ שכתוב בתורה שהיו לפני כמה מאות שנים מאות אלפים, אע"פ שלא מסתבר לומר שהם שיקרו לבנים שלהם שקרה אסון גדול שהשמיד את רובם כי אם כך היינו שומעים על זה משהו במסורת, יכול להיות ששיקרו לבנים שלהם שהם רק חלק מזערי מהעם הזה ושאר העם נמצא במקומות אחרים שרחוקים מאוד בצורה שלא היה אפשר לאמת או להכחיש את זה (או אולי לדוגמא כמו מעבר לנהר סמבטיון שעדיין לא נמצאו בו עשרת השבטים). ואפילו אם נאמר שלא היה ניתן לעשות כזאת תרמית וא"כ כל מה שכתוב שם באמת קרה וביניהם מעמד הר סיני, ניתן לומר שזה לא היה הבורא אלא טכנולוגייה מתקדמת שאותו אדם חכם שכתב את התורה (לדוגמא משה ואהרון) המציא וגרם לזה להיראות כאילו הבורא הגיע וכיוון שהטכנולוגייה היתה לא מוכרת בזמנם אנשים האמינו שזה הבורא. וזה לא מופקע לומר שאדם שאנחנו תולים שהיה חכם מאוד אם לא החכם ביותר אי פעם הצליח לפתח לבד טכנולוגייה מתקדמת לפני זמנו (שמעתי שמסופר שהיה אמורא או מישהו צדיק בתקופה קדומה אחרת שהגויים התנכלו לו והוא חישמל את ידית הדלת, כך שלא מופקע לומר שכך היה גם כאן), וכך גם ניתן לומר על שאר הניסים שקרו ואפילו אם יש דברים שאנחנו לא מכירים ששייך לעשות באמצעות מדע וטכנולוגייה (לדוגמא להפוך את היאור לדם) אנחנו לא מכירים אפילו מקצת מהיכולות שניתן לעשות באמצעות המדע (כפי שהמדענים עצמם מודים) וא"כ ניתן לומר שאותו אדם יכל לעשות דברים שאנחנו נגלה רק בעוד כמה מאות או אלפי שנים ובאמצעותם עשה את הניסים.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

קראתי את שאלותיך, המעידות על אדם על חושב ונבון.

התייחסתי לכל השאלות שכתבת בחוברת עיונית בנושא, שיהיה עליך לקרוא בעיון:
אשמח להתייחס לאחר מכן לכל שאלה נוספת.

לאחר שתקרא חוברת זו, אבקשך לקרוא עוד חוברת אחת שמסכמת בדרך סיפורית את ההוכחות לאמיתות ההיסטוריה המקראית:

בברכה,
דניאל בלס