תפילה וברכות

האם צריך ליטול ידיים לפני ערבית?

  • כ"א חשון התשפ"א

שאלה

שלום לכבוד הרב,

כָּאן לְמֵדִים הֲלָכָה מְאֹד חֲשׁוּבָה שֶׁהַרְבֵּה אֲנָשִׁים לֹא יוֹדְעִים אוֹתָהּ וְלֹא מַקְפִּידִים עָלֶיהָ. וְהִיא: צָרִיךְ לִטּוֹל יָדַיִם לִפְנֵי כָּל תְּפִלָּה!

וְכָךְ כּוֹתֵב הַשֻׁלְחָן עָרוּךְ (סִימָן רלג סעיף ב): "צָרִיךְ לִטּוֹל יָדָיו כְּדֵי לְהִתְפַּלֵּל, אַף עַל פִּי שֶׁאֵינוֹ יוֹדֵעַ לָהֶם שׁוּם לִכְלוּךְ". כְּלוֹמַר, אֲפִילוּ שֶׁהַיָּדַיִם נְקִיּוֹת - חַיָּב לִטּוֹל אוֹתָם לִפְנֵי הַתְּפִלָּה."

במצבים שבהם מתפללים מנחה וישר אח"כ ערבית (למשל יש מניינים שמתפללים 20 דקות לפני השקיעה מנחה, ואז 10 דקות דברי תורה ובצאת הכוכבים תפילת ערבית) האם צריך ליטול ידיים גם בין מנחה לערבית? או שזה שנטלתי לפני מנחה מספיק?

תודה ויום טוב
רועי

תשובה

שלום רב,

אם נטלת ידיים לתפילת מנחה, ולא הסחת דעת משמירתן בנקיות, אין צורך לחזור ליטול אותן לפני תפילת ערבית.

מקורות: משנה ברורה (סימן רלג ס"ק טז).

בברכה,

הלל מאירס