שאל את הרב - כללי

צורות לבנה

  • כ' סיון התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב אני מחפש בבקשה פירוש מסוים למשנה בראש השנה ולא מצליח למצוא אולי תוכלו לעזור לי בבקשה? כתוב במסכת ראש השנה שלרבן גמליאל היו צורות לבנה בעלייתו. אני חשבתי לומר אולי שבעלייתו של רבן גמליאל היו גם מלמדים דיינים חדשים את חוכמת קידוש החודש ומה שכתוב במשנה "הדיוטות" הכוונה דיינים הדיוטות. ומה שכתוב במשנה "הכזה ראית או כזה ראית?" הכוונה שכך היו מלמדים את הדיין החדש לשאול את העדים. (במיוחד שלמסקנת הגמרא,בדעה אחת, היה זה "להתלמד".) 1.האם אפשר לומר כמו שכתבתי? 2.האם יש מי שאומר כפירוש הזה? תודה רבה

תשובה

לכבוד השואל,

1) לא. פשטות המשנה מדבר על העדים - שלפעמים היו הדיוטות - שהיו באים לפני רבן גמליאל להעיד על ראייתם את הלבנה בחידושה.

2) לא מצאתי.

בברכה,

רב נחום