תורה ומדע

תשובה על השדים

  • י"ד סיון התשע"ה

שאלה

קראתי מחקר של קבוצת רופאים יהודים דתיים באמריקה, על המצאות שדים , ורוחות רעות , בתלמוד , והיגיעו למסקנה שהם הוירוסים והמקרובים שגורמי מחלות, בתלמוד כתוב איפה נמצאים? בביצות , בבתים חורבות , בעזובה, ומים רדודים ,ובליכלוך, והיגעו לתוצאות של המקרובים והווירוסם , אבותנו ידעו שיש משהוא גורם למחלות וקראו להם שדים ורוחות . וגם הרמב'מ בדעה הזאת

תשובה

שלום וברכה,

חכמי התלמוד היו מודעים למציאותן של מחלות וזיהומים, ואפילו העברתן של מחלות על ידי רוק, כפי שהודיעו שאסור לאדם לשתות מכוס של חבירו כדי שלא יחלה ממנו. ראה כאן:

בתלמוד תמצא דיונים על מצב של זיהום בבהמה שמצבה נקרא בשם "טריפה", על היתר רפואות בשבת אשר נועדו למנוע זיהום אפילו במקרה של פציעה קלה, וכיוצא בהם. כך שודאי אין לייחס לחז"ל טעות לגבי עובדה מדעית של זיהומים ומחלות, שאותה תיארו בפסקי הלכה מפורשים.

כמו כן, נוכל לראות שחז"ל ייחסו לשדים דמות וצורה, ותיארו אותם בדמויות שונות אשר מתגלות בפני עיניו של אדם, ולא תיארו רק אפקט של חולי.

הרמב"ם לא סבר שהשדים מייצגים מחלות, אך ייתכן שראה בהם משלים לרעיונות עמוקים של הנפש:

בברכה,
דניאל בלס