תפילה וברכות

האם אפשר להוציא את חברו ידי חובת ברכת המזון?

  • ח' סיון התשע"ה

שאלה

בס"ד, שלום כבוד הרב, האם לגבי ברכת המזון אפשר להוציא ידי חובה סועדים אחרים באותה ארוחה על ידי שאגיד את הברכה בקול, והם יענו אמן? תודה

תשובה

שלום רב,

אם אתם רק שני אנשים, לכתחילה אין להוציא את חברך ידי חובת ברכת המזון אלא אם כן הוא לא יודע לברך בעצמו, שאז אתה יכול לכוון להוציא אותו ידי חובה, ובתנאי שהוא מכוון לשמוע ממך כל מילה (ראה שלחן ערוך ורמ"א אורח חיים סימן קצג סעיף א, ומשנה ברורה ס"ק ב, ה).

ואם אתם יותר משני אנשים, בעיקרון איש גדול שאכל כדי שביעה, יכול להוציא אנשים אחרים ידי חובת ברכת המזון, ובתנאי שהמברך יכוון להוציא אותם ידי חובה, והשומעים יתכוונו לצאת, וכן על השומעים לשמוע היטב כל מילה שיוצאת מפי המברך.

ומכל מקום גם באופן זה נכון שכל אחד יברך לעצמו, כיוון שמצוי שהמסובים מסיחים דעתם ואינם מכוונים לדברי המברך כלל (שלחן ערוך שם סימן קפג סעיף ז, ומשנה ברורה ס"ק כז).

בברכה,

הלל מאירס