שמיטה

עד מתי אפשר לשתול צמחים בערב שנת השמיטה

  • ב' סיון התשע"ה

שאלה

שלום ותודה על האתר הנפלא ועל האפשרות לשאול.

יש לי כמה שאלות בנוגע לשמיטה.

1. האם מותר לתלוש/לעקור עשבים שצומחים בגבול שבין דשא סינטטי לריצוף למטרת יופי?

2. יש לנו צמחים בגינה שצריכים מעט מים ולידם צמחים שזקוקים להרבה מים ואם לא, הם נובלים. כשמשקים צמח אחד המים עוברים גם לשאר ומאד קשה לדעת איך וכיצד להשקות באופן שלא יהיה להשבחה אלא רק לשמור על הקיים?

3. וכן לגבי עשבים שצומחים ומפריעים לאחרים לגדול. איך אפשר להחליט ולדעת האם באמת מפריע ואפשר לעקור כשאנחנו לא מבינים גדולים בבוטניקה?

4. כיומיים לפני ראש השנה (תשע''ה) שתלתי שלושה עצים בגינה והעברתי עוד שתילים ופרחים ממקום למקום ואח''כ ראיתי תשובה לשאלה באתר שבה כתוב שמותר לשתול עד אמצע אלול (בערך אני לא ממש זוכרת). האם עברתי על איסור ואיך מכפרים?

תודה רבה

תשובה

לכבוד השואלת,

סליחה על האיחור במענה.

1. מותר, שאין כאן כונה לגיזום שיצמחו יותר.

2. ככל הנראה מדבריכם, שהכי טוב, אם תוכלו לקרוא מומחה,  אפילו באופן חד פעמי,  כדי להגיד לכם בדיוק את השיעור הנצרך לכל אחד.

ונראה לומר, שאח"כ בבוא זמן ההשקאה, תדקדקו עד כמה שאפשר להשקות רק את הצמח שצריך השקאה; ככה, שאפילו אם יצאו מים החוצה אח"כ לשאר הצמחים, תהיה זו בגדר "דבר שאין מתכוין", "ופסיק רישא דלא ניחא ליה", ואינו נחשב לאיסור, הואיל ובעצם כוונתכם ורצונכם שלא להשקות את הצמח השני.

3. כנ"ל, ראוי לקרוא למי שמבין בזה פעם אחת, כדי שיוכל להורות לכם בענין זה.

4. אם כל העצים שנשתלו היו אילני סרק, לא היתה בזה עבירה רק שלכתחילה אין לנטוע תוך שבועיים לראש השנה.

אם היו ביניהם אילני פירות, היתה עבירה על איסור דרבנן. מי שעבר על איסור דרבנן בשוגג, יש לו לעשות את ג' חלקי התשובה (חרטה, ווידוי, וקבלה על להבא), ואז נמחל לו במקום.

 ולגבי השתלת פרחים, כתב בספר ילקוט יוסף, שהעיקר לדינא שמותר לשותלם עד ערב ראש השנה.

בברכה,

רב נחום