פירוש "ורדו בדגת הים"

  • ב' סיון התשע"ה

שאלה

ספר בראשית פרק א פסוק כח. וּמִלְאוּ אֶת-הָאָרֶץ, וְכִבְשֻׁהָ; וּרְדוּ בִּדְגַת הַיָּם, וּבְעוֹף הַשָּׁמַיִם, וּבְכָל-חַיָּה, הָרֹמֶשֶׂת עַל-הָאָרֶץ. אני קראתי שהרדייה בדגת הים וכו' היא לצורך האדם עצמו. כלומר, שליטה בבריאה לצרכיו (ובין היתר ליישוב הארץ על ידו, אבל הדגש הוא לצרכיו לחיותו בעולם). מה דעת הרב ודעת המפרשים שהוא מכיר לגבי זה?

תשובה

שלום וברכה,

המפרשים הסבירו שרדו, פירושו ששלטוננו יהיה עליהם.

פסוק זה בא ללמדנו ששמירת העולם וכל היצורים שבו ניתן בידינו, וביכולתנו לקבוע איזה מין ישרוד בטבע או לא (כגון שלצערנו כיום מכחידים את הלוויתנים, וזה מוכיח שהשליטה היא ביד בני האדם גם על המינים שבים). ובזה הזהירנו הקב"ה לשמור על המינים, ולא להאבידם, שבזה אנו מזיקים לעולם וכך גם לעצמנו.

ראה גם מדרש קהלת רבה (פרשה ז):
"בשעה שברא הקדוש ברוך הוא את האדם הראשון, נטלו (-לקח אותו) והחזירו על כל אילני גן עדן ואמר לו: "ראה מעשיי כמה נאים ומשובחים הם, וכל מה שבראתי בשבילך בראתי. תן דעתך שלא תקלקל ותחריב את עולמי, שאם קלקלת אין מי שיתקן אחריך".

המסר שבפסוק זה הוא ללמדנו להשתמש בבריאה בתבונה לצרכינו, כי השלטון על כל המינים בכדור הארץ ניתן בידינו, כולל הדגים שבים.

בברכה,
דניאל בלס