שאל את הרב - כללי

לא מרימים כלב בשבת

  • כ"ח אייר התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב, עוד לפני תשובתי, ברשותי מעל 12 שנה כלבה קטנה. כעת, היא מאוד מבוגרת וגם בקושי רואה, העניין הוא שבשבתות האחרונות, בהם אני יורדת עמה לצרכים וחושך בחדר המדרגות, היא ממש מתענה, ואני חסרת אונים. לא יכולה מצד אחד להרימה כי חל איסור לעשות כן בשבת, מצד שני אני מוצאת את עצמי לאט לאט מושכת אותה בעל כורחה - וזה לא נעים. לא לי וכל שכן לה. מה עליי לעשות? שהרי זה גובל בצער בעלי חיים...?? אודה לתגובתך, מיכל

תשובה

לכבוד השואלת,

סליחה על האיחור בתשובה.

שאלה זו היא שנויה במחלוקת הראשונים והאחרונים, יש אוסרים ויש מתירים.

ומצאתי ששיטת הר"ן (נא: ד"ה ומיהו) להקל למדד (לטלטל קצת, לעזור בהליכה - אבל שלא להרים את החיה)  במקום צער בעלי חיים.

אם כן, לפי דבריך שיש צער לכלבה לרדת במדריגות, אולי אפשר להתיר למדד,  אבל לא לטלטל.

והג' רב עובדיה יוסף ז"ל נטה לאסור, אם לא במקום של שעת הדחק וחשש של שמא תמות החיה.

ואם תיקון האור בחדר המדריגות שיבער לכל השבת יעזור לה לרדת, הרי שעדיף לעשות כן מאשר להקל בענין.

בברכה,

רב נחום