שאל את הרב - כללי

האם מספר הילדים, מינם ושמותם נקבעים מלמעלה

  • כ"ה אייר התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב. כשזוג נשוי (בפרט יהודים) מביא ילדים לעולם, האם מספר הילדים שהוא מביא, מינם (בן/בת) ושמותיהם גזורים כבר מלמעלה? אם זה אכן כך אז לאף אחד אין באמת בחירה אם לקיים את מצוות פריה ורביה כהלכה (שלפי ההלכה צריך להביא בן ובת בשביל זה)..

תשובה

לכבוד השואל,

כפי מה שהבנתי, כמובן שמין הנולד היא דבר הבא לכל זוג בהשגחה מן השמים.

מ"מ אין זאת אומרת, שאין ביכולת האדם או "שאין בחירה" לאדם לקיים את המצוה.

חיוב המצוה לפי הפסק, היינו (כשיטת בית הלל), להוליד ילד וילדה.

ומה שנוגע מזה להלכה, שאם בהשגחה נזדמן לזוג להוליד רק מין אחד, הם עדיין חייבים "לעסוק" במצות פרו ורבו כדי לקיימו.

משא"כ אם כבר הולידו בן ובת שוב אין החיוב עליהם משום המצוה מדאורייתא.

ואין לראות את זה אלא כגדרי ההשגחה להביא את הזוג על תיקונם, וכמו כל שאר עניני ההשגחה בחיי האדם.

אבל אין זה נוגע ל"יכולת" האדם לקיים את המצוה, כי ממה נפשך , אם עסק במצוה ובהשגחה נולדו לו בן ובת, הרי יצא ידי המצוה; ואפילו אם לאחר כל שנות עסקו לא נולד לו אלא מין אחד, מ"מ עדיין יצא ידי חובתו שהרי טרח במצוה, והכלל הוא, שה"נאנס" מלעשות מצוה, מעלים עליו בשמים כאילו עשאו.  ומה שלא זכה בהשגחה שבחייו  אלא למין אחד, זהו משום שאנו תולים שזה היה בדיוק השיעור טירחה המדוייקת שהיה דרוש בשבילו  לגבי מצוה זו בשביל תיקונו בחייו, וכמו שאנו תולים בכל הנעשה  בחיינו מצד ההשגחה.

ואין לזה ענין לגבי בחירת האדם לעשות את המוטל עליו במצוה; ואין לזה ענין אפילו לגבי קיום המצוה, אשר נהחשב לאדם כאילו קיים כל שטרח ואפילו אם לא הוליד זכר ונקבה, וכמבואר .

בברכה,

רב נחום