שבת

אכילת אשכולית בעזרת כפית בשבת

  • כ"ד אייר התשע"ה

שאלה

האם מותר לאכול חצי אשכולית בכפית בשבת למרות שיוצא הרבה מיץ? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

מותר לחתוך בסכין אשכולית לרוחבה, ולאכול ממנה על ידי כפית, ואין לחוש במה שיוצא ממנו מיץ לאיסור סחיטה. ובלבד שלא יתכוון לסחוט.

מקורות: כן כתב בספר שמירת שבת כהלכתה חלק א' (פרק ה סעיף יב והערה מט) בשם הגרש"ז אויערבאך זצ"ל, משום שגם אם יסחוט את האשכולית בידיו זה רק איסור דרבנן, וגם צורת הסחיטה כאן נחשבת כלאחר יד, וממילא נחשב לפסיק רישיה בתרי דרבנן דלא ניחא ליה, שמותר בשבת, וכמבואר במשנה ברורה (סימן שטז ס"ק טו) ובשער הציון (ס"ק יח). וכן כתב בספר ארחות שבת חלק א' (פרק ד סעיף לא והערה מח) בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל להתיר בזה. וכן פסק הגר"ע יוסף זצ"ל בספר חזון עובדיה שבת חלק ד' (עמודים קמו-קמז).

בברכה,

הלל מאירס