שאל את הרב - כללי

עשיו שונא ליעקב-למה?

  • י"ז אייר התשע"ה

שאלה

למה ה' עושה שכל העולם נגד ישראל ולא כולם חיים בשלום-כל העולם עם ישראל?

תשובה

לכבוד השואלת,

כפי מה שהבנתי, דברי הספר "בית הלוי" לפרשת שמות, מתרץ שאלה זו.

הנני מציג מתוך דבריו שם (והוספתי בסוגריים את הטעם הפשוט למצות התורה):

"ובמדרש רבה על פסוק "לריח שמניך טובים":  מה שמן אינו מתערב עם המשקין, אף ישראל אין מתערבין עם בני נח (ולעולם נשאר ההבדל על מקומו וקיומו). דהקב״ה נתן התורה והמצוה לישראל, כדי שיהיו מובדלין מן בני נח, וכמו שאמר הכתוב ו"אבדיל אתכם מן העמים". [והטעם לזה, משום שהקב"ה רוצה שיהיה עם אחד בעולם אשר יורה לשאר אומות העולם את הדרך הטוב והישר שבחיים; ולכן העם הזה שהם ישראל, צריכים להיות ניכרים לעיני כולם (גם בחיצוניותם, ועוד יותר, בפנימיותם) בכדי ששאר אומות העולם יוכלו ללמוד מהם.]

"ואם ישראל היו מקרבים עצמם חלילה להם, אז הקב״ה היה  מחדש ההבדל עי׳׳ז שמחדש שנאה בלבם, וכל זה היה לטובתן של ישראל - כדי שלא יתערבו ביניהם."

ונמצא לפי דבריו, שבאמת אין צורך שתתקיים שנאה בין האומות לבין ישראל. רק שאם המצב הוא שישראל מתערבים עם אומות העולם, אז "חייב" שישאר הבדל בין ישראל להאומות - לתועלת העולם, וכנ"ל - ולכן נולד באופן השגחתי שנאה בלבם נגד ישראל ח"ו, שאינו נותן לישראל להתערב ביניהם.

בברכה,

רב נחום