שמיטה

באם בשנת שביעית מותר לקצץ מגובה של עשבים

  • ט"ו אייר התשע"ה

שאלה

בס"ד לכבוד הרב יש בגינה ורדים ועליהם התחילו לגדול עשבים רבים וכן הורדים עלו לגובה כה רב האם אפשר לקצץ מגובהם וכן להוציא את כל העשבים?

תשובה

לכבוד השואל,

לגבי גיזום הורדים:

"במרבית צמחי ועצי הגינה אין צורך בגיזומם בשנת השמיטה,  ולכן אסור לגזום בשמיטה כדי לגרום לצמיחה של ענפים חדשים, וכדי למלאות את חלל העץ, או להרבות צימוח והתפשטות".

"אמנם ענפים הפורצים ומפריעים למעבר וכדומה מותר להסירם, ולא יעשה זאת בגיזום מקצועי".

(מתוך האתר: http://www.hamachon.co.il/UploadFiles/machon//%D7%A9%D7%91%D7%99%D7%9C%D7%99%20%D7%A9%D7%91%D7%99%D7%A2%D7%99%D7%AA.pdf).

והיוצא מזה, שאם הכונה לצמיחה ופריחה ולתועלת הקרקע או הצמחים, אסור; ואם הכונה להסיר או למנוע צמיחתם מפני שמפריעים,  מותר.

לגבי הוצאת העשבים:

מתוך ה"ילקוט יוסף" (פסקים מהרב עובדיה יוסף ז"ל) בספר "שביעית והלכותיה", פרק ח' - הלכה ד:

"מי שגדלו לו בשדהו עשבים רעים המפריעים לצמחים וחונקים אותם, והדבר ברור שללא טיפול יזיקו לצמחים נזק ממשי, מותר לו לרסס בחומרי הדברה  על העשבים. ואם לא מועיל ריסוס, מותר עידור אפילו במעדר רגיל, ובלבד שיקפיד לא להפוך את הקרקע."

הרי שמוכח מכאן, שככל שאין הדבר ברור שהעשבים יגרמו נזק של ממש לצמחים, אסור להוציא את העשבים.

בברכה,

רב נחום