תפילה וברכות

עד מתי אפשר לברך ברכה אחרונה אחרי אכילה ושתיה

  • י"ב אייר התשע"ה

שאלה

כמה זמן מסיום אכילה ניתן לברך ברכה אחרונה? וכמה זמן מסיום שתייה ניתן לברך ברכה אחרונה? (לבנות).

תודה רבה.

תשובה

לכבוד השואלת,

אכילה מרובה:

אכל לחם עד ששבע ממנו יש לברך לכתחילה תוך 72 דקות מסיום אכילתו; ובדיעבד אם עברו 72 דקות, כל זמן שאיננו רעב שוב מחמת אותה אכילה, יכול לברך ברכת המזון.

ואם שהה 72 דקות ומסתפק אם הוא רעב או לא, אם אכל כדי שביעה שחיובו לברך ברכת המזון מן התורה יכול לברך (ובמקרה כזה טוב שיאכל כזית פת לפני ברכת המזון).

דינים אלו נכונים אף למי שאכל מאכלים אחרים ולא לחם [אך בספק אינו מברך כיון שחיוב הברכה הוא רק מדרבנן].

אכילה מועטת:

אם אכל כמות קטנה ולא שבע ממנה, לכתחילה יש לברך ברכה אחרונה מיד, כיון שלא ברור מהו שיעור עיכול במקרה כזה. ולכן, עד חצי שעה יכול לברך בלא בעיה. ובדיעבד יכול לברך עד 72 דקות.

שתיה:

לדעת השו"ע השותה משקה בכמות חשובה (עד כדי רוויה), יכול לברך ברכה אחרונה כל זמן שאינו מרגיש צמא. אך אם הוא כבר מרגיש צמא מחדש אינו יכול לברך ברכה אחרונה על מה ששתה.

במקרה שאינו יודע לשער אם הוא אכן כבר צמא או לא  עד חצי שעה יכול לברך ברכה אחרונה; ואם עברה כבר חצי שעה, ישמע את הברכה מאחר או שישתה עוד כוס משקה או שיאכל דבר אחר שברכתו בורא נפשות, ויפטור את המשקה ששתה בתחילה.

(נלקח מאתר http://shaalvim.co.il/torah/view.asp?id=15)

בבסרכה,

צוות הידברות