תפילה וברכות

האם אפשר להתפלל על כמה חולים בברכת רפאנו?

  • ט' אייר התשע"ה

שאלה

1. בתפילת שמונה עשרי בברכת רפאנו האם מותר לבקש עבור מספר חולים?

2. היכן ישנם סידורים בהם מופיע בקשה עבור החולים?

3. האם ברכת רפאנו לא דיה שתכלול את כל החולים?

בברכת התורה

תשובה

שלום רב,

1. אפשר להתפלל גם עבור מספר חולים בברכת רפאנו (ראה משנה ברורה סימן קטז סק"ג), לפני כי א-ל וכו' (ראה עוד יוסף חי פרשת בשלח סעיף ט), ויש שכתבו שאין לנהוג כן בקביעות (אפילו על חולה אחד).

מקורות: האדר"ת זצ"ל בספרו תפילת דוד (עמוד נח), ומשום שעל ידי זה נראה כאילו קבעוה חז"ל, ובוודאי צריך לעשות היכר מה חובה ומה רשות. וכיוצא בזה כתב בספר הליכות שלמה חלק א' (פרק ח הערה 60) בשם הרב שלמה זלמן אויערבאך זצ"ל, שאין כדאי להתפלל על החולה בכל ג' התפילות שביום, כי אז הוא כעין נדר וגם נראה כמתעקש ח"ו.

2. נוסח התפילה מופיע בסידורים בברכת רפאנו - יְהִי רָצוֹן מִלְּפָנֶיךָ ה` אֱלֹ-הַי וֵא-לֹהֵי אֲבוֹתַי. שֶׁתִּשְׁלַח מְהֵרָה רְפוּאָה שְׁלֵמָה מִן הַשָּׁמַיִם. רְפוּאַת הַנֶּפֶשׁ וּרְפוּאַת הַגּוּף לְחוֹלֶה.... בן.... בְּתוֹךְ שְׁאָר חוֹלֵי יִשְׂרָאֵל. כִּי אֵ-ל מֶלֶךְ רוֹפֵא נֶאֱמָן וְרַחֲמָן אָתָּה. בָּרוּךְ אַתָּה ה' רוֹפֵא חוֹלֵי עַמּוֹ יִשְׂרָאֵל.

3. נכון שברכת רפאנו כוללת את חולי בית ישראל, אולם זוהי תפילה כללית, ויש יותר כוח בתפילה פרטית על חולים.

בשורות טובות,

הלל מאירס