שאל את הרב - כללי

האם בתשובה מאהבה הזדונות נהפכות לזכויות

  • ז' אייר התשע"ה

שאלה

שלום רב,

מס' שאלות בנושא תשובה,

1. כאשר אדם חטא בעבירות חמורות כמו עריות ושז"ל (כשהוא יודע שזה אסור וחמור, אלא שהוא נכנע ליצר), ובשלב בחייו של אותו אדם הוא עושה תשובה מאהבה לקב"ה, ומכאן ואילך לא חוזר על מעשיו אלא עומד בתשובתו, האם נשמתו נקייה מהעבירות? כלומר, אדם כזה יכול להגיע למצב של גדול דור וכו'?

2. כשכתוב שבתשובה מאהבה נהפכים הזדונות לזכויות, הכוונה היא כפשוטו? כלומר, כל העבירות של אדם שחזר בתשובה מאהבה לקב"ה הופכים לזכויות של ממש?

אשמח לפירוט בנושא

תשובה

לכבוד השואל,

1. אנחנו מאמינים שאין דבר העומד בפני התשובה, וממילא אם השיג את הדרגה של שלימות התשובה בתשובה מאהבה, אז הרי נפשו נקייה מהעבירות.

ובגמרא מבואר, שלדיעה אחת, מדרגת בעל תשובה עוד יותר גדול ממדריגת צדיק.

2. כך הבנתי שהכונה כפשוטו. עי' בספר קדושת לוי (פרשת האזינו ד"ה מי) שפירש על פי המדרש, שבהגיע חג  הסוכות - שהוא בדרגת ובחינת תשובה מאהבה - שהקב"ה סופר את העונות כדי לדעת כמה מצות יהיו חילוף העונות.

בברכה,

רב נחום