שאל את הרב - כללי

חטא אדם וחווה

  • ז' אייר התשע"ה

שאלה

1למה בגלל החטא של אדם וחווה כולם סובלים??? הרי זה בסה"כ אכילה-כמו לאכול חזיר או טריפות שעל החטא הזה לא מקבלים עונש כזה חמור- לדורות ו6000 שנה, וכ'ו? 2.למה העונש על חטא חווה זה מחזור ונידה וטבילה וכל התהליך הזה-על ששפכה את דמו של אדם הראשון שהחטיאה אותו אם כן אז גם היה אסור לאכול את הפרי שהיא אכלה ולעשות את כל המעשים שהיא עשתה באותו זמן..??

תשובה

לכבוד השואלת

 1. על פי הספרים הקדושים, כל הנשמות של ישראל היו כלולים באדם וחוה.

לכן התיקון לפגם שנגרם ע"י חטאם נוגע לנשמות שבכל דור.

2. אין האכילה מעץ הדעת כאכילת דבר איסור גרידא - אלא היא יותר שורשית באופן שהפגם בו גורם חסרון לכל הדורות.

למה הדבר דומה: כשמגדלים שתיל מזרע קטן הנזרע באדמה. אם יארע פגם באחד מתאי הצמח שבענף אחד שלו או בעלה, הרי   יתראה פגמו רק באותו ענף או עלה, ואינו גורם חסרון בכל העץ. מה שאין כן, אם יארע הפגם בגרעין הראשון, אז יתראה הפגם בכל העץ כולו.

3. במדרש מובא שחוה נענשה בעשר דברים - כך שהיא גם נענשה על שאר דברים שעשתה שלא כציווי השם באותו זמן.

בברכה,

רב נחום