תפילה וברכות

מתי יש לברך על חברו ברכת "מחיה המתים"?

  • ה' אייר התשע"ה

שאלה

האם אפשר לברך 'מחיה המתים' על ידיד טוב מאוד שלא ראיתי אותו מעל שלוש שנים, ואני שמח מאוד לפגוש אותו (אבל ראיתי אותו לפני כמה ימים בסקייפ). תודה רבה

תשובה

שלום רב,

אמנם לפי ההלכה, מי שלא ראה את חברו החביב עליו מאוד ושמח בראייתו במשך שנים עשר חודש, יש לו לברך עליו "ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם מחיה המתים", אולם זהו דווקא כשלא היה לו איתו שום קשר על ידי מכתב או טלפון וכל כיוצא בזה, וגם לא שמע מאנשים אחרים ששלום לו. אבל אם היה עם חברו בקשר כנ"ל, לא יברך עליו אלא רק ברכת "שהחיינו" בלבד, ולכן כיוון שהיית בקשר עם חברך בסקייפ אין לך לברך בראייתך אותו "מחיה המתים", אלא רק ברכת "שהחיינו" בלבד.

מקורות: ראה שלחן ערוך אורח חיים (סימן רכה סעיף א) ושו"ת יחוה דעת חלק ד' (סימן יז) וספר חזון עובדיה ברכות (עמודים תכד-תכז). וע"ע בספר שער העין (פרק כ).

בברכה,

הלל מאירס