שאל את הרב - כללי

שבת וגזל

  • י"א ניסן התשע"ה

שאלה

אני שומר שבת כבר כמה שנים, בשבת אני לומד קצת הלכות ובשבת נמלכה כנל, הבנתי שאם פותחים את המקרר בשבת והמקרר אם אור(שחכת לכבות את האור מלפני שבת) אסור לסגור את המקרר כי האור יכבה וחיללת את השבת,שבת היא יותר חשובה מממון אז צריך להשאיר את הדלת פתוחה אפילו שיהיה חשש שהדברים שנמצאים במקרר יתקלקלו. השאלה היא כזו: אם אני נמצא בבית של דודה שלי והם שחכו לכבות את אור המקרר לפני שנכנס שבת,פתחתי את המקרר והאור נדלק, אני צריך להשאיר פתוח או לסגור?, אם אני ישאיר פתוח ויתקלקלו הדברים זה יחשב לגזל,אם אני יסגור זה ייחשב לחילול שבת, תודה מראש על תשובתך

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור בתשובה.

אסור לעשות דבר איסור אפילו לטובת ממון הזולת; ולכן אסור לסגור את הדלת.

ומכל מקום יש גם לחשוש לגזל של ממון אחרים, ושלא יתקלקלו המאכלים,  וכמו שכתבת

לכן במקרה הנזכר, אין לסגור את הדלת לגמרי ולעשות כיבוי האור בידיים. רק מה שיש לעשות, היינו, לשים מגבת בין פינת הדלת למקרר באופן שלא יסגר הדלת לגמרי; כי אז הנורא לא תסגר, וגם המאכלים לא יתקלקלו מכיון שהדלת סגורה ברובו.

בברכה,

הרב נחום