חברה והשקפה

למה יש 24 שעות ביממה, ולא 26 למשל?

  • ט"ז אב התש"פ

שאלה

יש לי שאלה שקצת מציקה לי: למה יש 24 שעות ביממה, ולא 26 למשל?

תשובה

שלום וברכה,

ה' קבע שהעולם יסתובב במחזורים קבועים של יממות, שיהיה בהם יום ולילה, כדי שיהיה זמן לפעילות, וזמן לשינה ומנוחה. כך נאמר בתורה במפורש (בראשית א, יד): "ויאמר אלוקים: יהי מארת ברקיע השמים להבדיל בין היום ובין הלילה, והיו לאתת ולמועדים ולימים ושנים".

עם זאת, הקביעה של 24 שעות ביממה מבוססת על הסכמה אנושית שלנו, כי הרי אין שום חיוב שהשעה תארך דווקא 60 דקות, ולא 80 דקות או 100 דקות. היינו יכולים לחלק את היממה ל-10 שעות או ל-20 שעות או אף ל-40 שעות, כי אנו קובעים את מספר הדקות בשעה. אולם עוד מן העת העתיקה החליטו התרבויות הקדומות על שעה שבה יהיו 60 דקות, מכיוון שהם חילקו את היום ל-12 שעות, וחילוק שכזה לא מותיר יותר מ-60 דקות בשעה. אך הסיבה שבחרו בחילוק ספציפי זה של 12 שעות אינו ידוע, ונתון להשערות.
למעשה עונות השנה גורמות לכך שיהיו שעות ארוכות יותר וקצרות יותר בשנה, דבר שהקשה מאוד על התרבויות בעבר לחלק את היום ל-24 שעות מדוייקות (ההלכה עקפה מכשול זה, וקובעת את זמן קיומן של מצוות לפי מושג שנקרא "שעות זמניות"). רק בתחילת המאה ה-14 נקבע באירופה אורך קבוע של דקות בשעה.

בברכה,
דניאל בלס