שאל את הרב - כללי

האם אני יכול ראות סרט עם אשתי במהלך השלושים או השנה של האבל של אימי

  • י' ניסן התשע"ה

שאלה

שלום, לצערי אמי נפטרה בא׳ ניסן השנה ממש לפני שבוע וקצת ורציתי לשאול אם אני יכול לראות סרט עם אשתי במהלך השלושים או השנה של האבל? נוסף אני אשמח לדעת אם בחול המועד של חג הפסח אוכל לצאת קצת עם האישה והילדים לגן החיות ולטיולים משפחתיים? ועוד הייתי רוצה לדעת מה עלי לעשות גיסתי מתחתנת בשעה טובה בחודש אלול כאשר אני עוד באבל ואם יש חילוק בין החופה למסיבה עצמה ולשבת חתן?

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור בתשובה.

אסור לאבל על הורה לשמוע מוזיקה של כלי נגינה לאורך שתים עשרה חודש.

לכן אין לך לראות סרט שיש בו מוזיקה, ואם מזדמן לך לשמוע קול של כלי נגינה בלי מתכוין יש לכווין שלא ליהנות מן המוזיקה.

~~~

לא ראיתי איסור לענין טיול, אך מצאתי מובא:  "המנהג הוא להמנע מלצאת לטיולים בתוך שלושים ימי האבל, כך מבואר בס' יוסף אומץ עמ' 330 והביא כמה ראיות לדבר."

~~~

לגבי החתונה של קרובה, אין להתיר לאבל להשתתף בסעודת השמחה כשאר הקרואים.

אמנם, יש להתיר את נוכחות האבל בשמחה, אם האבל ישרת כל הזמן בהגשת המאכלים ויאכל בחוץ עם המלצרים ולא ביחד עם הקרואים.

מותר להיות נוכח בחופה, וראוי לו לכווין שלא ליהנות מן שמחת המוזיקה אם יזדמן לו לשומע. וכן אסור לו לרקוד בחתונה.

~~~

קשה להורות לגבי שבת חתן של גיסתך בלי ידיעת יותר פרטים. והכלל הוא, שאם אתם מאד קרובים איתה, ונוכחותך שנחסר בסעודות של השבת חתן יהא ניכר באופן בולט לשאר הקרואים, אז יש לך כן להשתתף בסעודות, כדי שלא לעשות סימן של אבלות בשבת בפרהסיא; אבל אם לא יהא ניכר אי הופעתך לשאר הקרואים, אז יש לעשות תכניות אחרות ואין לך להשתתף בסעודות, וכדין כל סעודה של שמחה שאסור לאבל להשתתף בה לאורך כל הי"ב חודש.

ויהי רצון שהקב"ה ינחם אותך בתוך אבלי ציון וירושלים, ושתזכו לראות בנחמה.

רב נחום