אמונה

אם הכול נקבע מלמעלה, איפה הבחירה החופשית?

  • ה' ניסן התשע"ה

שאלה

ידוע כי "אין אדם נוקף אצבעו מלמטה אלא אם מכריזין עליו מלמעלה". וידוע כי בני ישראל ענו במעמד הר-סיני "נעשה ונשמע" והקב"ה זוכר לנו זאת לטובה. שאלתי אם כן, אם הדבר נקבע כבר מלמעלה, איפה הבחירה של בני ישראל בנושא, ואם לא בחרו בכך מדוע הקב"ה זוקף לזכותם את התשובה?

תשובה

שלום וברכה

אין בחירה בדברים גשמיים אבל יש בחירה חופשית בדברים רוחניים ולכן ההחלטה של עם ישראל לקבל את התורה היתה מהבחירה החופשית המוחלטת שלהם, אם חלילה לא היו רוצים לקבל את התורה, היו יכולים להחליט שלא לקבל את התורה.

בהצלחה,