תפילה וברכות

כמה זמן האבל אומר קדיש על נפטר?

  • כ"ט אדר התשע"ה

שאלה

שלום, לגבי קדיש.. ראיתי שגם בחודש ה-12 אומרים חוץ מהשבוע הראשון ושיש נוהגים שלא גם בשבוע האחרון. ולי נאמר פה שלא אומרים בכלל בחודש ה-12, אז מתי בדיוק אומרים קדיש במהלך החודש ה-12?

תשובה

שלום רב,

לפי מנהג האשכנזים, האבל מפסיק את אמירת הקדיש אחרי 11 חודשים (רמ"א יורה דעה סימן שעו סעיף ד).

ולפי מנהג הספרדים, האבל אומר קדיש כל 12 חודש, אך בשבוע הראשון של החודש ה-12 פוסק מלומר קדיש במשך כשבוע, ואחר שבוע זה חוזר לומר קדיש עד סיום יום פקודת השנה (חזון עובדיה אבלות חלק ג' עמודים קצו וקצח), אך הקדיש שאחרי לימוד מקרא ותהלים, וכן לאחר לימוד משניות וגמרא ומאמרי חז"ל, וכן קדיש דרבנן, יכול האבל לומר במשך כל ה-12 חודשים (שם עמוד קצט בהערה).

בשורות טובות,

הלל מאירס