תפילה וברכות

קריאת שמע על המיטה אחרי חצות הלילה

  • י"ז אדר התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב, בשביל לדעת מתי לקרוא שמע על המיטה עם שם ומלכות או ללא אני צריכה לדעת מתי זמן חצות הלילה, ואיך אני יודעת זאת? הבנתי הזמנים משתנים בכל יום ובכל מקום, איך אדע בכל פעם את השעה הנכונה, אני גרה באשקלון.

ועוד שאלה - מה הסיבה שאחרי חצות הלילה אסור לומר עם שם ומלכות, והאם גם אז אסור לי לאכול או לדבר או לשתות. יש איזה דינים אחרים או נוספים החלים עליי אם אני קוראת שמע על המיטה ללא שם ומלכות? תודה

תשובה

שלום רב,

אמנם יש אומרים שאחרי חצות הלילה אין לברך המפיל בשם ומלכות, וטעמם על פי הסוד, כמבואר בשו"ת יחוה דעת חלק ד' (סימן כא), אולם להלכה למעשה דעת הרב עובדיה יוסף זצ"ל שגם אז יש לברך בשם ומלכות, וכפי שהביא בשמו בנו הרב דוד יוסף שליט"א בספר הלכה ברורה (סימן רלט סעיף ט, ובירור הלכה אות י). שוב נדפס שו"ת יחוה דעת חלק ז' להרב עובדיה יוסף זצ"ל, ושם (סימן לט) הורה כאמור.

בברכה,

הלל מאירס