שאל את הרב - כללי

לגבי נטילת ידיים

  • י"ג אדר התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב באתי לשאול לגבי נטילת ידיים ראיתי הלכה כזאתי שאם עושים נטילת ידיים ואחת הידיים שמה טיפות על השניה אז הנטילה לא נחשבת באתי לשאול מה עושים במצב אם זה בספק אם זה קרה או לא קרה במהלך הנטילה? ועוד שאלה אם באמצע נטילת ידיים בגלל ההתזה של המים על הידיים קצת מים חזרו לכלי מה עושים? שופכים מים חדשים לכלי? ואם זה בספק אם נשפכו מים או לא בחזרה לכלי?

תשובה

לכבוד השואל,

כפי מה שהבנתי, מה שמבטל את הנטילה היא דוקא כאשר נוגעת היד שעדיין יבשה ביד שכבר נעשית בה נטילה - כשהיא עדיין רטובה.

והטעם שזה מבטל הנטילה, כי היד היבשה עדיין בטומאתה; וכאשר היא  נוגעת ביד הרטובה, המים שעל היד הרטובה מעבירים את הטומאה מהיד הטמאה, ונטמאת היד הרטובה. לכן צריכים לייבש את הידיים ולהתחיל את הנטילה שוב מחדש.

ונמצא שאין הפסול בנטילה משום שיד אחת "שמה טיפות" על השניה, אלא להיפך, משום שהיד היבשה טימא את היד  הרטובה.

אם כן, אין כבר כל כך מקום לספק; כי לא מדברים כאן על טיפות שניתזו, אלא על נגיעה מיד ליד. ואם נגע יד אחת בשניה, הרי האדם מודע לזה.

וכן אין לחשוש על מים שחזרו לכלי, כי כאשר מדקדק לשפוך רביעת מים על כל יד, אין שם טומאה כלל, וכמבואר בשולחן ערוך אורח חיים סימן קסב.

בברכה,

רב נחום