שאל את הרב - כללי

אשתי מחממת אוכל בשבת

  • ט' אדר התשע"ה

שאלה

שלום רב, אני בעל תשובה ואשתי חילונית. בשבת היא מחממת את האוכל על הגז, לאחר אין ספור ניסיונות בבקשות יפות, וניסיונות אכילה לבד אוכל קר, הדבר גרם מריבות קשות ואף הגענו למצב של כמעט גירושין. אם הבחירה היא לאכול את האוכל בסעודה איתה שהוא חומם ע"י גז או להיגרר למריבות שעלולות להביא לפירוק הבית במה עליי לבחור? כמו כן מה לגבי הילדים שבאים לשבת? האם הם ייחשבו כמחללי שבת? אשמח לתשובה במהרה בתוספת הפניות למקורות

תשובה

לכבוד השואל,

על פי הלכה, אוכל שחומם בשבת בכונה, אסור ליהנות מן תוצאת המלאכה כל אותה שבת עד מוצאי שבת.

מקור: שולחן ערוך אורח חיים סימן שיח סעיף א':

"המבשל בשבת (או שעשה אחת משאר מלאכות) במזיד, אסור לו לעולם. ולאחרים מותר למוצאי שבת מיד".

ומי שאוכל מן המאכל בתוך השבת, אינו נחשב למחלל שבת, אבל הוא עובר בזה על האיסור המיוחד הנזכר לעיל, שאסור ליהנות ממעשה איסור שנעשה בשבת.

~~~

אמנם ככל הנראה ממכתבך, אין עיקר הבעייה רק החימום בשבת, אלא הגישה הכללית בתוך המשפחה לדרישות של ההלכה.

מתוך נסיוני עם זוגות בענין שלום בית, חשוב מאד שיהיו ב' בני הזוג באותו מישור רוחני; כי אם יש פער בין בני הזוג בעניני הדת, מאד קשה שוב לגשר ביניהם. ואם הם אינם באותו מישור רוחני, מ"מ יצטרכו לפחות לבוא להסכם ביניהם שיכבדו אחד את השני - שכל אחד יכבד ויסייע לעזור לשני - ככל שניתן לראשון לעשות - שהשני ישיג את מה שהוא רוצה כלפי עצמו ברוחניות.

ואע"פ שיתכן שדבר זה קשה, מ"מ הרי ידוע לנו, שהרבה מן העבודה של השגת "שלום בית" תלוי בזה, שאחד יוותר לשני רק בשביל שזה חשוב לשני. ולכן צריך לברר שלפחות השני מוכן לכבד את רצונת שמירת ההלכה של זוגו, אפילו אם הסיבה רק מפני שזה דבר שחשוב לבן זוגו.

~~~

באופן כללי אין שום מקום לבתר על הלכות מפורשות - אפילו אם רק הם איסורי דרבנן - בשביל "שלום בית".

ומ"מ הכל תלוי במצב האמיתי של המשפחה, ואם הם מתקדמים ביחד למקום טוב, אז צריך שיקול של רב המכיר את כל הפרטים מקרוב, בנוגע לשאלות הספציפיות שעולים.

לכן כדאי שתעשו קשר עם רב שבאיזורכם שאתם מרגישים בנוח איתו ושהוא מבין אתכם, ותבקש ממנו להדריך אתכם ביחד בנושא זה.

בברכה,

רב נחום