אסתר המלכה ובנה

  • כ"ט שבט התשע"ה

שאלה

שלום. ידוע שלאסתר היה בן שקראו לו דריוש. יש לי מספר שאלות לשאול בעקבות מה שלמדתי: 1 האם הוא היה בנה שלה ושל אחשורוש? 2 ידוע שהוא היה מלך בבל בתקופת בית שני ואסתר התגוררה איתו בבבל והייתה כבר זקנה. קראתי בספר דניאל, שעזרא היה חי בבבל ושמע על המצב בארץ ישראל ורצה לבוא לכאן לנסות לעזור ליהודים. הוא ביקש אישור מדריוש שהיה מלך,דריוש הסכים ועזרא עלה. לאחר מכן גם נחמיה ביקש אישור לעלות לארץ לזמן מסויים וגם לכ הסכים דריוש אבל כתוב בספר שלפי דבריו אנו מבינים שהוא הסכים לכל אחד לעלות ולעשות כרצונו (משהו כזה) בשביל בורא עולם הקב"ה בשביל שהוא לא יכעס ויעניש את משפחת המלך, ובספר כתוב שרואים שהוא הסכים רק בגלל שהוא דאג לו ולמשפחתו. בנוסף לכך כתוב שהוא התייעץ עם אמו אסתר לגבי נחמיה והיא אישרה לו וכך הוא אישר לנחמיה לעלות לארץ. השאלה שלי היא, אני מבינה נכון שדריוש לא נהג כיהודי ? ואם כן, איך זה היה ככה? הרי אסתר המלכה הייתה צדיקה שעשתה טוב לעם ישראל,אם כן איך הבן שלה היה ככה? ואיך בכלל היא חיה איתו בבבל? היא שמרה על חוקי התורה? לא ברור לי כ"כ כי שוב, ידוע לי שהיא הייתה צדיקה גדולה... אני יודעת שהשאלה לא הכי מציאותית כי גם היום לצערנו יש יהודים שלא שומרים תורה ומצוות אבל מדובר כאן באסתר המלכה והבן שלה.. אלה לא היו אנשים רגילים.

תשובה

שלום וברכה

דריוש היה בנו של אחשוורוש שלפי הפשט נולד מאסתר. אולם לפי המבואר בכמה דעות בגמרא אסתר לא היתה מעולם עם אחשוורוש אלא היתה שולחת לו שידה שתשכב איתו ומשידה זו נולד דריוש, הוא לא היהי מחוייב לשמור מצוות כמובן.

לפי שאר הדעות הוא אכן היה יהודי והתנהל כיהודי לכל דבר בסתר. אסתר עצמה התנהלה ביהדות כראוי עד יום מותה.