שאל את הרב - כללי

כיבוד הורים ללא תנאי?

  • כ"ח שבט התשע"ה

שאלה

אני בת 48 ומאז שאני זוכרת את עצמי הוריי כילדה הרביצו לי לא פעם וגם לאחר שהתחתנתי תמיד אימי פוגעת בי ומתייחסת אליי בזלזול למרות שאני כל הזמן מנסה לרצות אותה ולכבדה אך נמאס לי כבר אני בת 48 והיא עדיין פוגעת ומזלזלת גם ליד בניי ובעלי מה עושים אם ההורים שלי פוגעים בי כל הזמן האם אני חייבת לכבדם בכל תנאי גם ממרום גילי אודה לתשובתכם

תשובה

 לכבוד השואלת,

מעיקר הדין יש חיוב בכיבוד אפילו אם ההורה פוגע ומזלזל חלילה.

אמנם יש להעיר, שאין קיום מצוות כיבוד אב ואם דוחה קיום שאר המצוות (רש"י ויקרא יט - סוף פסוק ג).

ולכן אם ההורה מצוה לבן או לבת לעשות דבר שאין ביכולתם לעשות, או בכל דבר שיוציא את הבן מהיכולת שלו עצמו לקיים את המצות (וכגון שמדברים אליו באופן שממש שובר את רוחו או את הביטחון עצמי שלו רח"ל), אז הרי האיזון שלו כבן אדם קודם, כי רק על ידי זה הוא יוכל לקיים את כל שאר המצוות המוטלות עליו.  (ענין של שבירת הבטחון עצמי בדרך כלל לא נעשה בפעם אחת, ולכן יש לאדם תמיד לשער בכל פעם בתוך עצמו, איפה שהוא באמת אוחז (וככל שאין שום סכנה נשקף אליו של נפילה בפנימית בתוך עצמו עקב קיום בקשת ההורים, עדיין חייב בכל הפרטים של מצוות כיבוד אב ואם).

ואת יכולה להסתייע עוד, בעובדה שאשה נשואה אינה חייבת בכיבוד הוריה אלא בכיבוד בעלה; ואם ההתנהגות המזלזלת מוריד את ערכך או את הפעלת כוחותיך לטובת בעלך, אז מותר לך להמנע מלהכנס למצב שיחשף אותך לאותה זלזול.

הנלענ"ד כתבתי.

בברכה,

רב נחום