פיתוח האישיות

איך בוחרים חבר? הרב וינברג מעניק כלים לבחירת חבר לחיים

מה המטרה הראשונית בחיים, ומה ההבדל בין שופט לעורך דין, וכיצד נגלה את הטעויות של עצמנו? פרק 11 בסדרת "48 דרכים לחכמה"

  • כ"ז אדר א' התשע"ט
(צילום: shutterstock)(צילום: shutterstock)
אא

"כשמחליטים לקנות מכונית, בוחנים תחילה מספר תכונות חשובות – בטיחות? עלות? אורך חיי מנוע? חיסכון בדלק? שירות? – ולפני שחותמים על חוזה הקניה, בודקים היטב מהי העסקה הטובה ביותר שניתן להשיג. בדומה לכך יש להשקיע כשמחפשים חבר" - במילים אלו פותח הרב נח וינברג את טורו העשירי, מתוך 48 עצות מופלאות ויקרות מפז שהציעו חכמינו במסכת אבות.

הרב וינברג מסביר כי העצה ה-11 שנתנו חז"ל לקניין התורה היא: "בדקדוק חברים". כלומר: בדיקה מדוקדקת בעזרת חברים. למד להכיר את החשיבות של ישיבה בצוותא וחשיבה משותפת. אל תצא מתוך הנחה שנקודת המבט שלך מדויקת. פְּתח את עצמך לרעיונותיהם של אחרים: "אתה לא חייב להרוג אותי. אם תשכנע אותי שאתה צודק, אצטרף אליך בלי היסוס".

אנו זקוקים לחברים אמיתיים – כאלה שנוכל לבטוח בהם, לשוחח עמם על תוכניות, רגשות, שאיפות. עם חבר אמיתי, אתה לא עסוק בצבירת נקודות, או ניצחון במאבקי אגו. חבר טוב יקשיב להיסוסים שלך, לטיעונים השונים בעד ונגד, ולבסוף ייתן לך משוב ישיר וכן.

"ישנן כמה דרכים בהן תוכל לפסוע לבד, אבל מסלול החיים אינו אמור להיות אחד מהם. צעד בו עם חבר", קורא הרב וינברג, ומפרט כי חבר טוב חשוב במיוחד להחלטות עקרוניות, למשל: האם כדאי להינשא ל...? להסכים לקבל את העבודה שהציעו לי? האם כדאי לעבור דירה לשכונה הזאת? כיוון שלכל אדם תפישה פנימית שונה. תוך בירור בין אנשים שונים, תוכל למצוא פתרונות שונים.

למרות חשיבותו של החבר, לעתים קרובות החברים שלנו הם תוצאה של נסיבות: שכנים, חברים לעבודה, חברים ללימודים. "למדנו ביחד ביסודי, אכלנו פיצה ביחד, ועכשיו אנחנו חברים..." זה לא כל כך פשוט. שותף טוב ללימודים לא בהכרח יהפוך לחבר טוב. מה יקרה כשהעניין המשותף בלימודים יסתיים? כשאתה מתחבר עם מישהו כדאי שתשאל את עצמך: "איך תראה החברות הזאת בעוד 20 שנה?"

"צא לפעולה וחפש את החבר הנכון. חבר הוא 'עסק' לכל החיים. בחר בחבר ששואף להגיע אל האמת, בחבר שאת מטרותיו וערכיו אתה מעריך", קורא הרב וינברג, ומסביר כי המלה חבר נובעת משורש המילה "חיבור". משמעות המושג חברות היא נאמנות. נאמנות משמעותה, שגם בזמנים שבהם אתם פוסעים בנתיבים שונים, הקשר ביניכם יישמר. אתם שותפים בזהות העצמית שלכם ובקרבה שביניכם. אתה יודע שהוא תמיד לצידך, והוא יודע שאתה לצידו – מוכן לעשות ככל יכולתך על מנת לעזור.

"המטבע הוא – אמון. אתה משלם באמון ומקבל חבר. וככל שהחבר טוב יותר – כך יהיה עליך לשלם ביותר אמון.

"היהדות אומרת: 'טובים השניים מן האחד'. מדוע? משום שאנחנו יכולים להיות יותר אובייקטיביים לגבי טעויותיהם של האחרים, מאשר לטעויות שלנו עצמנו. אם תציק לילדים שלך, החבר שלך יגיד: 'די!' ואם הוא יציק לילדים שלו, אתה תהיה זה שיגיד: 'די!'. חברים נמצאים יחד כדי לקדם זה את זה ובכדי לתת זה לזה ביקורת בונה לתיקון טעויות.

"חבר הוא יותר מסתם ידיד. חבר אמיתי יעזור לך להיות הטוב ביותר שאתה יכול", ממשיך הרב וינברג להסביר את חשיבותו של החבר האמיתי.

חבר טוב מעודד את היצירתיות שלך ממש כמו בצוות חשיבה: אתם מתיישבים יחד לסיעור מוחות. אפשר להגיד הכול, כל דבר יישמע בכבוד. חבר לא יזרוק אותך רק בגלל שאמרת משהו מגוחך.

"אל תתווכחו – דברו", קורא הרב וינברג. "היכנס לויכוח בנושא טעון ומעשי – לא על מנת להתווכח, אלא על מנת לתרגל שיחה עמוקה וטובה. הפוך עצמך ל'מומחה לענייני שיחה'. אל תצהיר הצהרות, אל תכריז הכרזות, פשוט הצג את העמדה שלך, והישאר פתוח לשמוע רעיונות חדשים. שאל שאלות, ועודד את חברך לשאול בעצמו, בחנו ובררו יחד את העובדות. אל תחשוש לגלות שאתה טועה.

"הנושאים החשובים ביותר לבירור משותף הם אלה העוסקים במשמעות החיים. אם אתה חושב שיש א-לוהים, אז היכנס לויכוח עם אתיאיסט. שאל אותו: 'מהן ההוכחות שלך? מדוע הגעת למסקנה הזאת?'

"למי שמשוחח אתך יש נקודת מבט שמבוססת על עובדות כלשהן. אולי הדעה שלו שגויה, אולם אתה חייב לכבד אותה ולנסות לדון עמו כדי להגיע למסקנה הנכונה.

"הישאר רגוע במהלך הדיון. לשם כך הזכר לעצמך שגם האחרים, נלהבים לא פחות ממך, בהתייחס לדעותיהם ולעמדותיהם. בדיוק כפי שאינך מקבל כל דבר באופן אוטומטי, כך גם אל תדחה אוטומטית כל דבר.

"נהל את השיחה בשיטת הטנגו: 'צעד לאחור ושניים לפנים': "אני מבין מה שאמרת / אני רואה את הנקודה / אתה אומר ש..." בהנחה שאינך מתנגד לכל מה שהשני אומר, פתח את דבריך בהתייחסות חיובית לנקודות אלה, ורק אחר כך תתנגד לאחרות - "יש לך נקודה נכונה, אבל מה בקשר ל...?"

"אל תירתע אם השיחה מתלהטת יותר מידי. עם קצת תרגול תוכל להפוך כל ויכוח לשיחה. הקשב היטב ונסה להבין. הנמך את הקול שלך ואמור: 'בבקשה תסביר לי שוב מה הבסיס לרעיון שלך'. כך תרכוש חברים חדשים, תעמיק את מערכות היחסים שלך ותצליח לגדול בחוכמה", ממשיך הרב וינברג להעניק כלים לניהול דיון עם חבר טוב.

מה ההבדל בין שופט לעורך דין?  

שיחה מוצלחת בנויה על פי הכלל "אנשים בעלי רצון טוב, יגיעו יחד לפתרון טוב". על כן זכור את הנקודות הבאות: אני מעוניין לשמוע את הצד השני, אני רוצה לדעת את האמת, אני אשקול את העובדות, אני רוצה להשתנות, גם אם זה לא נעים.

"דבר עם החבר. הזכר לו: 'אני רוצה לדעת את האמת, בדיוק כפי שאתה רוצה לדעת אותה. אתה חושב שיש לך הוכחות ואני חושב שיש לי הוכחות, אז בוא ונשווה. אם אני טועה, תראה לי במה. אני רוצה להשתנות. או שתשכנע אותי, או שתצטרף אלי!'

"הגדירו יחד את המושגים שלכם ומקדו את השיחה במושגים רציונליים. זכרו לשניכם יש רצון טוב להגיע לאמת. אחרת כל אחד מכם יישאר נעול בדעותיו הקודמות, ו'חבל על הזמן' - אין כל תועלת בויכוח כזה. במקום להיצמד לעובדות, אנשים מגיעים לעיתים קרובות לתקיפות הדדיות. בכל פעם שבה אתה מוצא את עצמך מתווכח עם אדם שעובר להקנטות או שמתנגד לכל דבר,

"העיקרון הוא להיות שופט ולא עורך דין. מה ההבדל בין שופט לעורך דין? עורך הדין מציג בעקשנות את הצד שמשלם לו. שופט משתדל להישאר אובייקטיבי, על מנת שיוכל לשקול את הנתונים, ולגלות את האמת.

(צילום: shutterstock)(צילום: shutterstock)

אנשים שנכנסים לוויכוח כ'עורכי דין' מעוניינים רק "לזכות" בדיון. הם עלולים "לשמוע" את השני, אבל לא "להבין". הם שומעים רק מה שהם רוצים לשמוע (מה הנקודה החלשה במה שהוא אומר, מאיזה כיוון הכי טוב לתקוף כדי למוטט את התיאוריה כולה...)

נניח שאתה מתווכח עם המוסכניק שלך, ואומר לו: "עשית עבודה גרועה ברכב שלי". הוא משיב לך בכעס: "אני עשיתי עבודה גרועה? אתה לא מבין כלום במכונאות. סתם קליינט כפוי טובה!"

תוכל להרפות את המתח אם תאמר לו: "סליחה! טעיתי כשדיברתי בצורה כזאת – אני מודה. אולי אתה צודק לגמרי, אבל אם אתה טעית, גם אתה תהיה מוכן להודות? בוא נבדוק את העובדות ביחד, מסכים?"

זוהי דרך שונה להתמודדות עם בעיות, היוצרת אקלים תקשורתי שונה. קל מאוד להפוך ללקוח כפוי טובה, להורה קשוח, או לבן מרדן, אולם ישנה אפשרות לבדוק יחד את הדברים.

כפי שהגדירו זאת חכמינו – הדרך לברר לשם מה אנשים מתווכחים, היא לבדוק כיצד הם נפרדים זה מזה. אם הם נפרדים באהבה, הויכוח היה על מנת לגלות את האמת. אם הם נפרדים בשנאה וכעס – הויכוח היה לכבודם העצמי. 

לא תמיד זה קל – אבל זה שווה!", קורא הרב וינברג בחכמתו.

 

ביקורת אמיתית מובילה לצמיחה, וצמיחה היא ההנאה שבחיים 

התלמוד מספר על שני חכמים – רבי יוחנן וריש לקיש - שלמדו יחד ב'חברותא' במשך שנים ארוכות, עד שריש לקיש חלה ונפטר. כשראו תלמידיו של רבי יוחנן עד כמה הוא שבור מגודל האבדה, ניסו לנחם אותו ולמצוא לו חברותא חדשה – את האדם החכם ביותר בעיר.

מספר שבועות מאוחר יותר, הם ראו את רבי יוחנן פוסע ברחוב בעצבות גדולה. התלמידים התפלאו ושאלו "מה קרה, כבוד הרב? מדוע אתה עדיין עצוב, הרי שלחנו אליך את החכם הכי גדול בתור חבר ללימוד?"

ענה להם רבי יוחנן: "הוא באמת חכם. לכל דבר שאני אומר הוא מוצא 24 הוכחות וחיזוקים. אבל, כשלמדתי עם ריש לקיש, על כל דבר שאמרתי הוא היה ממהר להציב 24 קושיות! זה מה שחסר לי! אני צריך חבר שיבקר אותי, ככה צריך ללמוד תורה."

ביקורת אמיתית מובילה לצמיחה, וצמיחה היא ההנאה שבחיים. אבל ביקורת היא גם דבר שקשה לקבל. ישנם אנשים שכל כך פוחדים לחשוף שגיאות, עד שהם מעדיפים להתבודד. השיטה הנכונה היא למצוא חבר, שיהיה רגיש מספיק להעניק משוב חיובי, יחד עם הביקורת.

אם אתה רוצה להתעלות, אתה זקוק לעבודת צוות. הצב את הרעיונות שלך על הדוכן בשוק. כל דבר גדול בעולם הזה, הושלם בעבודת צוות: הטיסה לירח, האינטרנט, זכויות האזרח. אם הוכחת שאתה צודק, התקדמת מעט אל השלמות, אבל אם התברר לך שאתה טועה, התקדמת הרבה יותר – מצאת את האמת.

הפוך עצמך לאחד מאלה שמחפשים את האמת, שרוצים "לעשות את הדבר הנכון".

התלמוד מרחיק עד כדי כך שהוא קובע "או חברותא או מיתותא" כלומר – או חבר ללימודים או מוות. המוות בהקשר זה משמעותו בזבוז זמן ואובדן הזדמנויות. חבר טוב ללימודים מכריח אותך לחקור, לברר, להעמיק ולהיות אמיתי עם עצמך.

הפוך עצמך לאחד מאלה שמחפשים את האמת, שרוצים "לעשות את הדבר הנכון".

לסיכום, "בדקדוק חברים", הדרך ה-11, כוללת את העקרונות הבאים: חבר טוב הוא יותר מדי חשוב מכדי להשאיר את בחירתו ליד המקרה. על כן: בחר חבר על מנת להגשים יחד איתו את מטרות החיים; אתה מושפע מהחברים ומהסביבה – אם הם מחפשים חכמה, גם אתה תחפש אותה; מטרה ראשונית בחיים היא לתקן את השגיאות שאתה עושה. על כן, אל תחשוש לגלות שטעית.    

למאמרים נוספים בסדרה:

חלק 1 - להיות תלמיד של החיים.

חלק 2 - עם כמה בּוּפֶפִיסְטִים יצא לך להפגש?

חלק 3 - מילים הן כמו כדורי רובה, זהירות!

חלק 4 - אל תחשוש לגלות מי אתה באמת

חלק 5 - העולם שלנו מדהים, ועלינו רק לשים לב

חלק 6 - לראות או לא לראות? – זוהי השאלה

חלק 7 - כיצד נרכוש קסם אישי?

חלק 8 - אלוקים ברא אותנו כדי ליהנות מהחיים

חלק 9 - איך אפשר לשלוט על הרגשות?

חלק 10 - הרב נח וינברג: "זוהי השיטה הנפלאה ביותר כדי לא להתקדם בחיים"

שוכתב ועובד מתוך הספר "48 הדרכים לחכמה" מאת הרב נח וינברג זצ"ל.

תגיות:חבריםבחירההמדריך למיצוי חכם של החיים

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה