הסידור המהיר

קידוש לשבת בנוסח המותאם לספרדים ובני עדות המזרח

"יום הַשִּׁשִּׁי. וַיְכֻלּוּ הַשָּׁמַיִם וְהָאָרֶץ וְכָל צְבָאָם: וַיְכַל אֱלהִים בַּיּום הַשְּׁבִיעִי מְלַאכְתּו אֲשֶׁר עָשָׂה. וַיִּשְׁבּת בַּיּום הַשְּׁבִיעִי מִכָּל מְלַאכְתּו אֲשֶׁר עָשָׂה". היכנסו לנוסח המלא

קידוש לשבת (צילום: shutterstock)קידוש לשבת (צילום: shutterstock)
אא

קידוש – נוסח עדות המזרח:

בלחש: וַיְהִי עֶרֶב וַיְהִי בקֶר:
לְשֵׁם יִחוּד קוּדְשָׁא בְּרִיךְ הוּא וּשְׁכִינְתֵּיהּ, בִּדְחִילוּ וּרְחִימוּ, הֲרֵינִי מוּכָן וּמְזוּמָן לְקַיֵּם מִצְוַת עֲשֵׂה לְקַדֵּשׁ עַל הַיַּיִן, כִּדְכִתִיב, זָכור וְשָׁמור, זָכְרֵהוּ עַל הַיַּיִן:


יום הַשִּׁשִּׁי. וַיְכֻלּוּ הַשָּׁמַיִם וְהָאָרֶץ וְכָל צְבָאָם:
וַיְכַל אֱלהִים בַּיּום הַשְּׁבִיעִי מְלַאכְתּו אֲשֶׁר עָשָׂה. וַיִּשְׁבּת בַּיּום הַשְּׁבִיעִי מִכָּל מְלַאכְתּו אֲשֶׁר עָשָׂה:
וַיְבָרֶךְ אֱלהִים אֶת יום הַשְּׁבִיעִי וַיְקַדֵּשׁ אתו. כִּי בו שָׁבַת מִכָּל מְלַאכְתּו אֲשֶׁר בָּרָא אֱלהִים לַעֲשׂות:
סַבְרִי מָרָנָן (הנוכחים: לחיים)


בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱלהֵינוּ מֶלֶךְ הָעולָם בּורֵא פְּרִי הַגָּפֶן:


בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱלהֵינוּ מֶלֶךְ הָעולָם. אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְותָיו וְרָצָה בָנוּ. וְשַׁבַּת קָדְשׁו בְּאַהֲבָה וּבְרָצון הִנְחִילָנוּ. זִכָּרון לְמַעֲשֵׂה בְרֵאשִׁית. תְּחִלָּה לְמִקְרָאֵי קדֶשׁ זֵכֶר לִיצִיאַת מִצְרָיִם. וְשַׁבַּת קָדְשְׁךָ בְּאַהֲבָה וּבְרָצון הִנְחַלְתָּנוּ:


בָּרוּךְ אַתָּה ה'. מְקַדֵּשׁ הַשַּׁבָּת:

בעשרת הדיברות מופיע הציווי על שמירת השבת במילים: "זכור את יום השבת לקדשו". חכמים הסבירו: "זכרהו על היין בכניסתו". "בכניסתו" - בליל שבת. יש נוהגים לערוך את הקידוש בעמידה, ויש נוהגים לעורכו בישיבה. לטקסט הברכה הקליקו כאן

הקידוש הוא אזכרת קדושת היום בדיבור, והוא עדות על בריאת העולם. העדות מתבצעת על ידי ציטוט הפסוקים: "ויכולו השמים והארץ וכל צבאם. ויכל אלוקים ביום השביעי מלאכתו אשר עשה, וישבות ביום השביעי מכל מלאכתו אשר עשה. ויברך אלוקים את יום השביעי ויקדש אותו, כי בו שבת מכל מלאכתו אשר ברא אלוקים לעשות".

כאשר האדם ניצב ליד בני ביתו ומקדש על היין בליל שבת, הוא מעיד קבל עם ועולם שהוא מאמין שיש בורא לעולם, ששום פרט לא נברא מעצמו, ואין מקריות בעולם, אלא הכל כלול במעשיו של ה', עושה מעשה בראשית.

טעם נוסף לזכירת יום השבת נזכר בנוסח הקידוש במילים: "זכר ליציאת מצרים". השבת מנציחה את סיפור יציאת מצרים, היציאה מעבדות לחירות.

הקידוש הוא הסמל לאמונה במציאותו של הבורא. העורך את הקידוש מכריז שהוא מאמין בעיקריה של היהדות, וכי הוא משייך את עצמו לעם מקדשי שביעי, עם שהתייחד לו תפקיד של נושא בשורת האמונה בעולם.

אסור לאכול ולשתות לפני עריכת הקידוש. איסור זה חל מרגע שאדם קיבל על עצמו את קדושת השבת, ולא יאוחר מכמה דקות לפני השקיעה. 

חכמינו הנהיגו לערוך קידוש גם בבוקר. גם בקידוש זה מברכים על כוס יין: "בורא פרי הגפן". פותחים תחילה בפסוקים על נתינת השבת לישראל ('ושמרו'), ויש מוסיפים פסוקים על מצות זכירת השבת. קידוש זה נקרא בשם "קידושא רבה" (גדול).

אלו הלכות נהוגות בקידוש בשבת? - הרב זמיר כהן מסביר ומפרט

 

ממה צריך להיזהר בשעת הקידוש? צפו בתשובת הרב עובדיה יוסף:

 

סגולה לפרנסה ולמחילת עוונות בזכות הקידוש - הרב עמנואל מזרחי

 

האם נשים חייבות בקידוש? צפו בתשובת הרב יצחק יוסף

 

עוד באותו נושא:

תגיות:קידושתפילה

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה