חינוך ילדים

האם יש מקור בתנ"ך לכך שחינוך ביד רכה ואוהב עדיף על חינוך קשה?

  • כ"ז טבת התשע"ה

שאלה

רציתי לדעת האם יש מקור בתנ"ך לכך שחינוך ביד רכה ואוהב עדיף על חינוך קשה? אני מחפש משהו מעבר ל'היה כי תריד ופרקת עולו..' משהו כזה. אני רוצה משהו ברור יותר. תודה (:

תשובה

לכבוד השואל,

הפסוק במשלי אומר: " תחת גערה במבין, מהכות כסיל מאה". (פרק יז פסוק י).

ופירש במצודת דוד: "גערת המוכיח היא מטלת אימה בלב המבין, יותר ממה שיחרד הכסיל אם יוכה מאה מכות".

וכן בגמרא בברכות (ז.) אמרו :

א"ר יוחנן משום רבי יוסי טובה מרדות אחת בלבו של אדם יותר מכמה מלקיות... וריש לקיש אמר יותר ממאה מלקיות שנאמר (משלי יז, י) תחת גערה במבין מהכות כסיל מאה.

הרי שלמדנו מכאן שבדרך חינוך, אם הילד יוכל לקבל את המסר ויקלוט את זה בתוך עצמו דרך גערה שרואה שלא מרוצים מהתנהגותו - אבל עדיין בלי לנגוע בו, זהו עדיף מלנסות לחנכו מאה פעמים באופן הקשה.

בברכה,

רב נחום