איזה עניין יש בלימוד גמרא?

  • כ"ב טבת התשע"ה

שאלה

איזה ענין יש בלימוד גמרא? הרי הלכות אי אפשר להוציא מזה, אלא מהשולחן ערוך או המשנה ברורה, ואם בשביל מצות תלמוד תורה, השולחן ערוך גם נקרא תלמוד תורה, ואם בשביל ללמוד את מקורות ההלכה אז מספיק ללמוד רק את הנקודות הנוגעות להלכה, או רק את הרי"ף, ומלבד זאת הבית יוסף על הטור מביא את כל מקורות ההלכה. ואם בגלל שצריך ללמוד את כל התורה, אבל שילמדו את השולחן ערוך קודם!

תשובה

לכבוד השואל,

המעלות בלימוד הגמרא:

1. הבחנת הקשר שבין מצוות שמן התורה ובין ההלכה למעשה.

2. ידיעות נחוצות שאינם נוגעים למעשה, אבל נותנים ללומד את ההיקף של גזירות חז"ל ותקנתם; כך שנוכל מתוך זה להבין האיך לנהל את החיים ע"פ דרך התורה גם בדורינו.

3. קניית צורת החשיבה שנמצאת בגמרא, הינה הכרחית למי שרוצה לדמות מילתא למילתא כדי להוציא הלכה מן השולחן ערוך, למצב שלא בא במפורש בהלכה .

אמנם, נכונים דבריך, שראוי לכל לומד לדעת מקודם את מה שעליו לעשות הלכה למעשה, לפני שיקדיש את כל זמנו ללימוד הגמרא.

בברכה,

רב נחום