מה כוונת חנה באומרה "ויתן עוז למלכו וכו´"?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

חנה אשת אלקנה בן ירוחם, שׁרה תהילה ליהוה, ולבכייה שעה ונדרה קיים, וגמלה את בנה למסורו לעבודת אלהים במשכן בחסותו ובחסות עלי הכהן הגדול. אֵין-קָדוֹשׁ כַּיהוָה, כִּי אֵין בִּלְתֶּךָ; וְאֵין צוּר, כֵּאלֹהֵינוּ. אַל-תַּרְבּוּ תְדַבְּרוּ גְּבֹהָה גְבֹהָה, יֵצֵא עָתָק מִפִּיכֶם: כִּי אֵל דֵּעוֹת יְהוָה, ולא (וְלוֹ) נִתְכְּנוּ עֲלִלוֹת. שמואל פרק ב´ פסוקים ב´ וג´ שיר תהילה חתמה בפסוק וְיִתֶּן-עֹז לְמַלְכּוֹ, וְיָרֵם קֶרֶן מְשִׁיחוֹ ובַּיָּמִים הָהֵם, אֵין מֶלֶךְ בְּיִשְׂרָאֵל: אִישׁ הַיָּשָׁר בְּעֵינָיו, יַעֲשֶׂה ועל מי חנה שרה, ואיך ידעה להלל המשיח בתהילה?

תשובה

שלום וברכה,

חנה התכוונה באומרה "ויתן עוז למלכו" - על שאול המלך, ששמואל בנה המליך אותו. והיא מבקשת מה', שיתן עוז וכח למלכו שימליך בנה, הוא שאול המלך, כאמור.

ובאומרה "וירם קרן משיחו", כוונתה על דוד המלך, שאותו רק משח [בשמן המשחה] שמואל למלך, אך לא ראה שהוא מולך בפועל. והיא מבקשת, שה' ירים את כוחו [-קרן] של המשיח שבנה ימשח למלך. (מצודת דוד).

כמובן, שהיא ידעה דברים אלו ברוח הקודש, ושירה זו נאמרה בפיה מתוך רוח הקודש.

בברכה,
מנשה בן פורת