כשרות של תפילין

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בס״ד שלום לרב. יש לי תפילין ישנות, שבדקתי אותם אצל סופר ירא שמיים. לאחרונה, שמתי לב שקצת נשתפשף בתפילין של ראש ויד הריבוע החד בקצוות, ונעשה מזה כמו עיגול קצת. הסופר ירא שמיים אמר לי שהוא מוכן לתקן אותם, ומסרתי לו לתיקון, אך הוא אמר לי שהוא יתקן אותם ע״י צמר גפן, ושזה המקצוע שלו. לצערי, אני לא בקי בהלכות של סופר סת״ם, אבל מה יש כזו שיטה למלאות תפילין עם צמר גפן לצורך תיקונם? וכי תפילין לא עושים מעור בהמה גסה או דקה? אני בספק אם אני אוכל להניח אותם אחר כך... אני מבקש את הדרכת הרב בנוגע לשאלות הלכתיות כאלו שנוגעות להלכות קדושת תפילין כאלו שאני לא מכיר. בתודה וכל טוב, כתיבה וחתימה טובה וראש השנה שמח, דוד.

תשובה

שלום וברכה

סדר התיקון הוא שמניחים צמר גפן רטוב על התפילין, הצמר גפן הרטוב מרכך את עור התפילין והופך אותו לרך יותר וכך ניתן לחדש את הריבוע ללא כל מילוי אלא מדופן התפילין עצמו.

בהצלחה,