לימוד תורה בלילה שלא יפריע למהלך היום

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב, אני מתחזק ומתעורר מוקדם כל בוקר לתפילות, ברצוני להוסיף לימוד במשך הלילה, אבל מטריד אותי איך ניתן לישון ממש מעט ועדיין להמשיך לתפקד כל היום במטלות העבודה והמשפחה, אשמח למתכון של חכמים וללמוד מניסיון של אחרים, תודה.

תשובה

שלום וברכה,

לא מומלץ ללמוד בלילה כשזה יבוא על חשבון העבודה והמשפחה. זה יכול לגבול באיסור גזל מהמעביד ובחיובים שלך כלפי אשתך והילדים. וגם התחזקותך ביהדות עלולה להיעצר חלילה, במידה ותרגיש קושי רב בדרכך החדשה.

אם הדבר אפשרי, נצל את שעות היום ללימוד התורה, לאחר העבודה תקבע לך סדר לימוד של שעה בערך. זה הסדר הרצוי והמומלץ. אף שחובה לקבוע עת ללימוד התורה ביום ובלילה, בלילה תסתפק בלימוד שתי הלכות מקיצור שולחן ערוך וכדו'.

כמו כן בימי חופשה כדוגמת יום ראשון בחו"ל וכן בשבת, תקדיש כמה שעות ללימוד ובזכות זה ייחשב כאילו למדת בכל הימים. כאשר האדם מנצל את ימיו הפנויים ללימוד התורה, הדבר מוכיח שרצונו האמיתי הוא ללמוד תורה בכל עת ורק מתוך אונס הוא לא לומד. ומי שרוצה לעשות מצווה ונאנס ולא עשאה הקב"ה מחשב כאילו הוא עשה את המצווה בשלימות.

בברכה,
מנשה בן פורת